Nema više ko ni masline da bere

Ova godina bila je za poželjeti, makar kada je u pitanju rod masline u našoj zemlji. Zadovoljni su proizvođači iz Hercegovine i kvalitetom, te kažu da će se u BiH i u narednom periodu koristiti kvalitetno maslinovo ulje. Kako nam je kazao Radovan Vukoje, direktor vinarije “Vukoje” koja trenutno ima 1.000 stabala masline, proizvođači u BiH nisu imali nikakvih problema.

– Kolege u Dalmaciji imale su nekih problema sa mušicom, ali mi smo imali veoma čistu godinu, nije bilo nikakvih bolesti, te smo dobili 17 posto više ekstra djevičanskog maslinovog ulja ove godine, kazao je Vukoje, te dodao kako zbog ograničenih kapaciteta još ne izvoze svoje ulje.

Međutim, adekvatnim planom krčenja hercegovačkog krša i dovoženjem kamena za poboljšanje uslova za sadnju masline i Vukoje bi ušao u neke veće investicije u ovoj oblasti.

– Imamo obećanja resornih ministarstava da će uzeti mašinu koja može da rovi kamen i da potpuno neplodno zemljište pretvori u plodno za kulturu kao što je maslina, tako da ćemo u narednom periodu gledati da posadimo još različitih sorti maslinovog drveta, poručio je Vukoje.

Dragan Mikulić, direktor uljare “Mikulić”, također je rekao kako je ova godina bila dobra, te dodao kako svu proizvodnju plasiraju na domaće tržište.

– Izvozili bismo mi, ali nemamo količine za izvoz pa sve ostaje u BiH. Međutim, činjenica je da se maslinovo ulje dosta uvozi u našu zemlju i jeftinije je od našeg, ali to je zbog toga što to nije pravo maslinovo ulje, kvalitetno kao naše, te često čujemo od kupaca da se žale kako im to ulje smrdi i ima loš okus, kazao je Mikulić.

Jedan od problema sa kojim se i oni suočavaju je nedostatak radne snage za branje maslina. Naime, iako je nudio dnevnicu od 60 KM plus ručak, Mikulić je jedva uspio da nađe radnike koji će mu ove godine pobrati masline.

– Ove godine sam skupljao radnike iz cijele Hercegovine i Republike Srpske i jedva sam našao ko će da radi. To su onda uglavnom bili penzioneri, dok mlađi nisu htjeli pristati da rade, kaže Mikulić.

Možda vam se svidi

Leave A Reply