“Nema većih zagovornika jedinstvene policije BiH od Mektića i Šarovića”

“Prema informacijama kojima raspolažemo od jučer, sastanak koje se dogodio u Graničnoj policiji BiH nedvosmisleno pokazuje da su Šarović i Mektić uz podršku Zvizdića, mimo Ustava i zakona, pokušali da od direktora ove policijske agencije Zorana Galića pod pritiskom iznude dozvolu da federalna policija izađe na granicu u Republici Srpskoj i da vrši kontrolu istočne granice, što je nedopustiv i nerazuman čin koji nikada neće biti prihvaćen od Republike Srpske”, poručila je ona.

Majkić je napomenula da svaka policijska agencija ima zakonom propisane nadležnosti na teritoriji koju pokriva, tako da i MUP Republike Srpske ima nadležnost na cijelom prostoru Republike i to za sva policijska ovlaštenja, odnosno sve policijske aktivnosti izuzev onih koji su u nadležnosti Sipe i Granične policije.

Ona je podsjetila da je, vodeći računa o migrantskoj krizi, MUP Republike Srpske zaključio Sporazum o pružanju pomoći u nadzoru granice sa Graničnom policijom čime je omogućeno da se policijski službenici MUP Republike Srpske direktno uključe i pomognu Graničnoj policiji na istočnoj granici prema Srbiji.

“To očito nije po volji ne samo Bošnjaka koji su to veoma loše dočekali, nego ni po volji Šarovića i Mektića koji, dodvoravajući se SDA. To i jedino rade da bi ostali na vlasti i pokazuju šta su spremni učiniti protiv interesa Republike Srpske”, istakla je Majkićeva.

Prema njenim riječima, njihov cilj je da udovolje bošnjačkim zahtjevima i dovedu federalnu policiju na prostor Republike Srpske.

“Nema većih zagovornika jedinstvene policije BiH od Mektića i Šarovića koji će svoje zasluge potom fakturisati daljim ostajanjem na vlasti na nivou BiH. Smatram da se Republika Srpska mora oštro usprotiviti tome i dići svoj glas protiv štetnih odluka predstavnika Republike Srpske u Vijeću ministara”, poručila je Majkić.

Šarović: Nisam učestvovao na sastanku

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ni juče niti bilo koji drugi dan, nije učestvovao na bilo kakvom sastanku na kome se razgovaralo o policiji i kontroli granice, niti o žandarmeriji, kako su objavili pojedini mediji – saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U saopćenju se navodi da ta pitanja nisu u nadležnosti Ministarstva, niti je ministar Šarović na bilo koji način učestvovao u njihovom rješavanju.

Iz Ministarstva apeluju na zaustavljanje organizovanog širenja lažnih vijesti i političkih dezinformacija, koje obmanjuju javnost i koriste samo pojedincima, kao što je navedena vijest.

Izvor

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar