Nelson: “Nema smisla odlagati slanje ANP-a, to bi bilo kontraproduktivno”

Odlagati reforme, odnosno slanje Nacionalnog godišnjeg plana za NATO (ANP) nema nikakvog smisla i ne bi bilo produktivno, kazao je juče u toku razgovora sa predstavnicima nekoliko printanih medija u BiH Erik Nelson, ambasador SAD u BiH.

Prednosti kada se BiH ponudi članstvo u NATO su brojne. I važno je da zemlja zaista dobro procijeni te prednosti u nastavku razgovora i diskusija. One se vežu s osnovnim prednostima koje je NATO donio u Evropu prije 70 godina. NATO nudi kolektivnu sigurnost, on bivše neprijatelje pretvara u saveznike. Kazao je to ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) tokom razgovora s urednicima i novinarima dnevne štampe u BiH.

Nelson je odgovarao na pitanja o NATO putu BiH, ANP-u, formiranju vlasti, zadacima Metjua Palmera, specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan, ruskom utjecaju.

Govoreći o NATO putu, Nelson je kazao da se slaže s tim da u BiH postoje različita mišljenja o članstvu i partnerstvu s ovim vojno-političkim savezom, ali isto tako da vidi širok konsenzus sa fundamentalnim vrijednostima koje partnerstvo donosi.

Puno je debata vođeno, puno se razgovara o tome koji je to put koji nudi NATO, koji je to put na koji saveznici pozivaju BiH. Mislim da je ovo pitanje isuviše ispolitizirano. Članstvo se trenutno ne nudi i još ne postoji konsenzus odnosno nema jasnog konsenzusa da BiH želi postati članica. Sada je ponuda: hajde da radimo na odbrambenim reformama.

Imali smo do sada dobro i kvalitetno partnerstvo. BiH je pouzdan partner u borbi protiv terorizma, mirovnim misijama i sada je važno da krenu reforme. I to je ono što NATO nudi i očekuje od BiH. Dakle, godišnji plan reformi koje je zemlja spremna provesti. Ove reforme treba da omoguće napredovanje BiH, ne samo u vojnom aspektu, već i u vladavini prava. To je komplimentarno s očekivanjima i zahtjevima EU. Put u NATO je dug, BiH je napredovala i koliko će se brzo kretati, zavist će od političke volje i konsenzusa u BiH – naveo je Nelson.

Govoreći dalje o prednostima koje nudi NATO članstvo, Nelson je istakao da ono gradi kolektivnu sigurnost koja će saveznicima pomoći da se zajedno brane od širih i većih neprijatelja.

Investitori će vidjeti da je ovo sigurno mjesto za ulaganje, puno je posebnih beneficija, poput šanse da se dođe do najsavremenijih tehnologija, najsavremenijih softera, a za zemlju u kojoj raste IT sektor kao što je BiH to je važno – naveo je američki ambasador.

Odgovarajući na pitanja o ANP-u, on je istakao da je i to pitanje isuviše ispolitizirano te ponovio da se ne radi o članstvu jer se ta odluka donosi u budućnosti. Trenutno razgovori o članstvu, kaže, su kontraproduktivni, kao i odlaganja slanja ANP-a.

Postoji konsenzus o partnerstvu i nastavku partnerstva i ono što NATO partnerstvo nudi i očekuje jeste da zemlja počne odbrambene reforme. Ideja odlaganja reformi nema smisla. Nema smisla ni u vezi sa očekivanjima NATO-a niti s onim što EU traži – istakao je Nelson.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar