Nekvalitetni san dovodi do gubitka koštane mase

Izmijenjena koštana ravnoteža stvara prostor za potencijalni gubitak koštane mase što može voditi u osteoporozu

Nekvalitetni san koji je dosad već bio povezan s rizikom od razvoja raznih hroničnih bolesti mogao bi pridonositi i gubitku koštane mase, pokazalo je novo istraživanje. Istraživanje, koje će biti predstavljeno na sastanku endokrinološkog društva u Orlandu, pokazalo je da zdravi muškarci imaju smanjene markere stvaranja koštanog tkiva u krvi nakon tri sedmice ometanja sna kakvo se vidi kod promjena vremenskih zona ili smjenskog rada, dok su biološki markeri razgradnje kostiju bili nepromijenjeni.

Koštana ravnoteža

Takva izmijenjena koštana ravnoteža stvara prostor za potencijalni gubitak koštane mase koji bi mogao voditi u osteoporozu i prijelome kostiju, kazala je voditeljica istraživanja Christine Swanson sa univerziteta Colorado u Aurori. Ako se potvrdi da su hronični problemi sa snom novi faktor rizika za osteoporozu, to bi moglo objasniti zašto nema jasnog uzroka za osteoporozu kod oko 50 posto od 54 miliona Amerikanaca sa smanjenom koštanom masom ili osteoporozom, dodala je Swanson.
Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti od nezadovoljavajućeg spavanja pati povremeno više od 25 posto stanovništva u SAD-u i 10 posto često.
U okviru istraživanja, ispitanici su svaki dan išli spavati četiri sata kasnije nego prethodni dan i spavanje im je bilo ograničeno na 5,6 sati tokom 24-satnog razdoblja.
Činjenica je da danas sve više ljudi pati od nekog oblika nesanice. Sve više pacijenata žali se na manjak i nekvalitetom sna, a rijetko kada nam sa sigurnošću mogu reći kada su više uzastopnih dana imali kvalitetan san.
Znanstvenici tvrde da je sve to uzrokovano miksom neurohemikalija koje doslovno opsjedaju naše tijelo i um, izazivajući određene reakcije i promjene raspoloženja tokom cijelog dana. Također, te iste hemikalije određuju kvalitetu našeg sna. Melatonin, tj. hormon koji proizvodi epifiza, ima najveći utjecaj na kvalitet našeg sna.

Regulirati hormone

Njegova uloga je regulirati druge hormone i cirkadijalni ritam organizma (naš unutrašnji sat). Kada je noć, tj. mrak, tijelo proizvodi više melatonina, a kad je dan, proizvodi ga znatno manje. Ključ svega je, tvrde znanstvenici, uhvatiti val melatonina koji u određeno doba dana prolazi kroz naše tijelo. Propustimo li ga, vrlo vjerojatno ćemo imati loš i nekvalitetan san. Iz toga zaključujemo da izloženost noćnim svjetlima, ekranima ili drugim podražajima može remetiti normalnu produkciju tog hormona. (Oslobodjenje.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply