Nedosljedni DF – Protiv zakona i britansko-njemačke inicijative

Dom naroda Federalnog parlamenta sutra bi se trebap očitovati o tekstu novog Zakona o radu,koji je ujedno I prvi test spremnosti provođenja reformi u BIH. Bar prema najavama u javnosti za sada je sigurno da Zakon neće imati podršku jedniog dijela opozicije. Posebno je ovdje interesantna pozicija Demokratske fronte. Evo I zašto.

Federalni ministar rada i socijalne politike i dalje je dr. Milan Mandilović, jedan od najuglednijih članova DF-a. Ovo ministarstvo formalni je predlagač Zakona o radu.

Novi zakon, koji treba da se usvoji, ima čitav niz novih odredbi i uredbi koje su kompatibilne sa evropskim zakonima. BiH je ratificirala te uredbe i prihvatila da novi zakon uradi na način da bude kompatibilan sa evropskim zakonima. Samim tim, mi vršimo približavanje EU, deblokiramo odnos stranih investitora prema BiH. Ako pokažemo dobru volju, promjene u zakonskoj regulativi, što je osnova za nove investicije, poslaćemo pozitivan signal da postajemo otvoreniji, bliži EU, što je naš cilj. – izjavio je u maju ove godine Mandilović gostujući u magazinu Pravda na TV 1.

A evropski put BiH i socioekonomske reforme imaće podršku DF, obećano je nakon objave da ova stranka više nije dio parlamentarne većine.

Što se DF-a tiće mi smo tu obavezu preuzeli I pred predstavnicima Evropske komisije I međunarodne zajednice.DF bezrezervno ostaje privržen britansko njemačkoj inicijativii. – bila je izjava lidera DF-a, Željka Komšića

A upravo su ministri vanjskih poslova Njemačke i Britanije ovih dana pozvali lidere da daju svoj glas za predložene reformske zakone. Ministar je ranije iznosio stav da Zakon nije usmjeren protiv radnika.

Generalno, dobar radnik će biti favoriziran i maksimalno nagrađen, loš radnik suprotno tome.- tvrdio je Mandilović.

Također, Mandilović je tvrdio da se tekst zakona uglavnom bazira na prijedlogu iz 2012. koji je napravila Vlada koju je predvodio SDP, a to danas ponavljaju i iz SDA.

Ovaj Zakon je većinom napravljen na bazi Zakona koji je pripremio SDP,nema tu velikih razlika.Naravno Zakon je predložio minister iz DF-a.- izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA

Valja napomenuti i da je DF trenutno sudionik u vlasti na skoro svim nivoima vlasti, pa i u Federaciji BiH. Osim Mandilovića još dva ministra iz ove stranke i dalje obnašaju svoju dužnost, kao i potpredsjednik Federacije Milan Dunović.

Možda vam se svidi

Comments are closed.