Neće biti smanjenja penzija u FBiH

Prijedlog Vlade Federacije BiH o smanjenju stope doprinosa za PIO izazvao je seriju tumačenja, od onih da će to dovesti do smanjenja penzija do onih da će sistem i pored toga ostati neokrznut.

Ipak, zbog kompleksnosti materije iz Federalnog zavoda za PIO dodatno pojašnjavaju i kažu kako se u javnosti pojavila informacija da će zbog izmjena Zakona o doprinosima, tj. umanjenja stope doprinosa za PIO, doći do problema u isplati i visini penzija te su dužni reći kako je Zakon o PIO-u odredio datum isplate penzija te, poštujući zakonske odredbe, ne smije doći do bilo kakvih pomjeranja ili problema u isplati penzija.

“Nadalje, isti Zakon je definirao da je Federacija garant isplate, te ukoliko bi i došlo do umanjenja sredstava od doprinosa, nedostajuća sredstva bi bila namirena iz budžeta, što drugim riječima znači da dostignuta visina penzija nije i ne može biti upitna. Zakon je predvidio i godišnje usklađivanje penzija te će se bez obzira na prihode od doprinosa usklađivanje vršiti i u buduće”, kazali su iz Zavoda za “Klix“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply