Nebojša Radmanović (SNSD): Bošnjaci žele u NATO zbog borbe za nacionalni identitet, za neku fiktivnu državu koje nema

0

– Program reformi koje je usvojilo Predsjedništvo nije Godišnji nacionalni plan (ANP). Nije ni sličan tome – kazao je Nebojša Radmanović.

U intervjuu za “Glas Srpske” Nebojša Radmanović otkriva nove detalje iz dokumenta koji je i dalje zaključan u Predsjedništvu BiH, ali o čijem sadržaju je vrh SNSD-a informisao lider stranke Milorad Dodik.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Radmanović tvrdi da je ovaj dokument posljedica kompromisa na kojem mora da počiva BiH.

– Program reformi koje je usvojilo Predsjedništvo nije Godišnji nacionalni plan (ANP). Nije ni sličan tome – ističe Radmanović.

Ponovio je da dokument ne prejudicira članstvo u NATO-u.

– To je važna rečenica jer ANP prejudicira sve suprotno od onog što je navedeno u Programu reformi i tačno govori o koracima. Stavlja u igru Pregled odbrane koji je potpuno loš, a toga u Programu reformi nema. Zato je važna ta rečenica u kojoj se ne prejudicira članstvo u NATO, jer onda nema ni članstva u MAP-u. Nigdje se ne spominje MAP. Ovdje nema riječi o tome.

Dodao je da se u dokumentu ne pominje vojna neutralnost.

– Mislim da se ne pominje vojna neutralnost. Nije to vrsta dokumenta u kojem bi se to moglo pomenuti. To bi izazvalo drugu vrstu reakcija. Ako bismo mi na tome insistirali, to bi proizvelo kontrapriču. Ovdje se tražilo da se dođe do onoga što je svima prihvatljivo.

Na novinsko pitanje zašto Bošnjaci toliko žele u NATO, Radmanović je odgovorio.

– To je pitanje za širu analizu o borbi Bošnjaka za nacionalni identitet, za neku fiktivnu državu koje nema, za neku hiljadugodišnju priču i odatle bi se mogli izvoditi zaključci. Put prema NATO-u je počeo kada je Turska bila druga ili treća po važnosti članica te alijanse.