“Ne želim da stvaram paniku, ali moja kćerka je dobila ‘Legionelu’. Ova bakterija se prenosi putem nargila, klima uređaja i prljavih tuševa”

Legionele su ubikvitarni mikroorganizmi, prisutni svuda u prirodi, a najčešće u vodenim i vlažnim sredinama. Čovjek se zarazi udisanjem aerosola u kojem su prisutne bakterije legionele.

Upravo sa ovim problemom se sučila Aida Feraget, majka djevojčice Sare, kojoj je prije nekoliko dana dijagnosticirana Legionela ili tzv. Legionarska bolest, piše “Source“.

Prema njenim riječima naši doktori nisu u stanju na pravi način i na vrijeme dijagnosticirati ovu bolest, zbog toga što ona nije uobičajena za naše podnevlje.

Nemam namjeru izazivati paniku, upirati prstom, ili bilo sta drugo. Imam namjeru podijeliti sopstveno iskustvo, možda nekome pomogne. Dragi moji u grad nam je došla legionela, ili Legionarska bolest. Plućno oboljenje. U gradu nam je porastao broj oboljelih od tuberkuloze. Prema informaciji dobivenoj na klinici Podhrastovi, u proteklih sedam dana, 5 novih slučajeva hospitalizirano, svih pet mladi ljudi. Obje bolesti su izlječive… Sara je fasovala prvu. Utvrđivanje otežava činjenica da je riječ o, za našim prostorima, netipičnim oboljenjima, koje masa doktora ne zna ni prepoznati. Legionela se ne prenosi s osobe na osobu. Ona obitava u ustajaloj vodi, nečišćenim klima uređajima, tuševima, nargilama. Utvrđuje se analizom krvi“, napisala je Feraget na svom FB statusu, prenosi “Source“.

Razgovarali smo sa Aidom Feraget. Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply