“Ne mogu prihvatiti da se u Srebrenici desio genocid”

Načelnik Općine Srebrenica bio je gost Pressinga na N1. Govorio je o stanju u tom gradu nakon što je preuzeo dužnost, zbog čega ne može prihvatiti da se u Srebrenici desio genocid i kako će se odnositi prema 11. julu.

“Nakon vremena predizbornog i postizbornog koje je nagovještavalo situaciju koja neće izaći na dobro, sve se potpuno promjenilo, razbile su se predrasude i situacija se poboljšala. Situacija je i dalje teška, ali činimo sve da se promijeni na bolje, da se stvori bolji ambijent za život”, kazao je Grujičić na početku Pressinga.

U Srebrenici su vladale predrasude o njemu, smatra Grujičić.

“Na svakom skupu govore da Srbin ne smije biti načelnik, uvijek sam se pitao zašto. Stvorila se bojazan da će se nešto desiti, što je neko priželjkivalo, a to se nije desilo. Neko je očekivao da će Bošnjaci otići, da će situacija biti krizna. Desilo se potpuno suprotno, a to je da me prihvate Bošnjaci, kao i Srbi, kao svog komšiju, dobronamjernog susjeda koji živi tu sa svojom porodicom i želi ambijent promijeniti na bolje”.

Kakve imate odnose s sa Bošnjacima u Srebrenici?

“Prvi koji su mi se obratili bili su Bošnjaci kada sam preuzeo funkciju. Znali su me i došli su da zatraže pomoć jer nisu mogli doprijeti do načelnika ranije. Oni su govorili da nikada ranije nisu došli u kabinet načelnika, izašao sam u susret svima kojima sam mogao. Do sada je ispoštovano sigurno 200 ljudi, i Srba i Bošnjaka”.

U nastavku pogledajte emisiju Pressinga na N1

Možda vam se svidi

Leave A Reply