Ne liči ni na jednu do sada i "prijeti" da će promijeniti fudbal: Stigla lopta za budućnost

Nike je zvanično predstavio novu loptu koja će “promijeniti fudbal”, a na terenima nekih od najjačih evropskih liga ista će se zakotrljati već u novoj sezoni.
 
Sastavni dio fudbalske igre je i sama fudbalska lopta, glavni “alat” majstora sa travnatih terena.
 
Ipak, tehnološke inovacije u proizvodnji fudbalskih lopti ne nailaze uvijek, baren ne momentalno, na odobravanja onih koji se njima najviše služe.
 
Sjećamo se adidasovih lotpi za Mundijale koje su kao po pravilu nailazile na oštre kritike. Možda najviše njih je zaradila lopta za SP 2010. koju je njemački proizvođač proglasio savršeno aerodinamičnom, ali i koja je pravila velike probleme i golmanima i napadačima. Savršeno aerodinamični Jabulani je lelujao, išao jako brzo, zbunjivao igrače i od velikog broja njih bio proglašen “užasnim”. Ostao je međutim na fudbalskim terenima jer je kreiran u kako bi se fudbal dodatno ubrzao, učinio atraktivnijim, šutevi bili jači, porastao broj golova na utakmicama.
 
Ipak, od tada su se mnogi fudbaleri prilagodili, pa čak i specijalizovali za “propadajuće” šuteve koje su omogućile moderne fudbalske lopte.
 
Kako će se fudbalerima svidjeti nova Nikeova kreacija, tek treba vidjeti. Njena glavna “misija” je čini se spriječiti nekontrolisani let i iznenadne promjene smjera, visine…

Možda vam se svidi

Leave A Reply