Ne daj da zaobilaze Kakanj!

Ideje mladih kakanjaca iz dana iz dan sve više naviru i ugledaju svjetlo dana u mnogim segmentima. Edin Bjelopoljak, je svoju ideju uspio realizovati! O čemu se radi? Otkrio nam je:

Kako je krenula ideja?

Participirajući na izlaganju profesora Monetarne ekonomije i Javnih finansija na Ekonomskom fakultetu u Travniku, analizirali smo sferu javnih finansija i funkcionisanja općinskih oblika organizacija, javnih rashoda i njihovu kvalitetnu raspodjelu u okviru mikro-okruženja, bazirajući se na uspjeh pojedinih bosansko-hercegovačkih općina. U samom izlaganju profesora, akcenat je stavljen na negativan kontekst i nedostatak poduzetničkog duha u kreiranju poslovnog ambijenta u većini općina Federacije Bosne i Hercegovine, pri čemu su, kao pozitivan primjer, izdvojene dvije općine, a to su Goražde i Tešanj.

Ne daj da zaobilaze Kakanj!

Edin Bjeolopljak
Edin Bjeolopljak

Na profesorovo izlaganje, rekacija je bila malo ishitrena, ali u ispostavilo se da je u pravo vrijeme. Podigao sam ruku tražeći pravo glasa i rekao: „Kakanj!“ Na profesorovo iznenađenje ali i zadovoljstvo da čuje argumente zašto je upravo općina Kakanj primjer poduzetničke prakse, upitan sam da objasnim zašto baš Kakanj? Odgovor sam već unaprijed znao jer aktivno pratim postove službenog profila Općine Kakanj na kojem kao građanin Kaknja, koji se bavi ekonomskim kretanjima, mogu dosta toga saznati i analizirati kroz osnovna ekonomska pravila i načela. Krenuo sam izlagati: Poštovani profesore, moje ime je Edin Bjelopoljak, dolazim iz Kaknja. To nije više mali rudarski grad čije glavne odlike „krasi“ zagađenost i prašina. To nije više grad koji na uštrb industrijskih pogona koji su historijski – utemeljen dokaz da je Kakanj najpovoljnija geo-strateška poslovna destinacija u Bosni i Hercegovini, samo proforme nosi naziv industrijski, već uistinu to i jeste, industrijski, privredni, poduzetnički i investicijski. Ima li kompletnije općine? Veliki bosansko-hercegovački giganti su svoje temelje udarili na tlu općine Kakanj gdje se od davnina proizvodi najmoderniji cement, gdje se eksploatišu rudna bogatstva i pretvaraju u struju.

To se ne može nazvati više „mali industrijski grad“, poštovani profesore. Kakanj je moderni privredni grad koji zauzima centralni položaj u sarajevsko-zeničkoj kotlini – privredno najznačajnijem i najgušće naseljenom privrednom regionu. Uz glavnu željezničku trasu sjever-jug, uz povoljan geoprometni položaj i modernu saobraćajnu povezanost, uz odličan senzibilitet investicijskog tima koji djeluje pri općini i neprikosnovene investicijske poduhvate počevši od najkvalitetnije urađene privatizacije u tvornici cementa, do kapitalnih višemilionskih investicija koje će zasigurno otvoriti stotine radnih mjesta. Kakanj ide naprijed.

Nije letargija realne situacije, nego je letargija zli jezika koji i dan danas više vole Vitez i Visoko nego svoju grudu, onu crnu rudarsku. I danas kad se svi trebamo uključivati svojim doprinosom za dolazak investitora u Kakanj, neki od nas „hrabro“ zaobilaze preko društvenih mreža, kudeći sve ono pozitivno. Ne treba dozvoliti da se, zbog naše djece, profesore, zaobilazi pozitivna priča o općini Kakanj, jer sve se može ignorisati osim ekonomskih rezultata, oni ostaju, oni se šire i produbljuju. Sada kudite, a prvi ćete slati CV za posao investitorima koji će podići proizvodnju u Kaknju, podići ovu mladu radnu snagu sa ulica i sa roditeljske grbače…“ U daljnjem izlaganju naveo sam elemente i principe ekonomskih zakona na kojima počiva i sam smisao ekonomije kao nauke, a to je “korištenje ograničenih resursa, radi zadovoljenja najvišeg stepena korisnosti za građane”, što je bila uvertira za kvalitetan prijem uspješnih ulaganja. Navedeno izlaganje je u pisanoj prezentovano općinskom Načelniku Nerminu Mandri koji je predložio agregiranje navedenih ekonomskih kretanja u oblik Investicijskog vodiča Općine Kakanj, sa modernim pristupom i informatičkom bazom za investicije koja bi uveliko ojačala aktivnosti Općine Kakanj u domenu nastavka pozitivne prakse. „Zahvalan sam na ukazanom povjerenju i spremnosti da se mladim ljudima izađe u susret.

Rezultat je najbitniji, a općina Kakanj je mnogo toga postigla, što više niko ne može ignorisati. Tako se krenulo sa realizacijom web stranice i sa printanom verzijom vodiča za investitore“, dodao je Bjelopoljak.  Ne daj da zaobilaze Kakanj!

(Hamid Hadžić / Kakanj-X)

Možda vam se svidi

Comments are closed.