Navalni: Iza zločina protiv mene stoji Putin

0

Tvrdim da je Putin iza zločina i nemam drugih verzija toga šta se dogodilo, kaže opozicioni lider i najavljuje povratak u Rusiju.
 
Kritičar Kremlja Aleksej Navalni je izjavio da iza njegovog navodnog trovanja stoji ruski predsjednik Vladimir Putin te naglasio da se nije plašio.
Navalni je u augustu prebačen iz Rusije u Berlin, nakon što mu je pozlilo na lokalnom letu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.
Podvrgnut je liječenju u bolnici Charite, zbog onog što je Njemačka nazvala trovanjem potencijalno smrtonosnim nervnim otrovom “novičok”, prije nego što je otpušten u septembru.
“Tvrdim da je Putin iza zločina i nemam drugih verzija toga šta se dogodilo”, izjavio je Navalni za Der Spiegel, prema isječku intervjua koji će biti objavljen kasnije u četvrtak.
Zapad je tražio objašnjenje od Kremlja, koji je negirao bilo kakvu umiješanost u incident i rekao da tek mora vidjeti dokaz o zločinu.
“Ne osjećate nikakvu bol, no znate da umirete”, opisao je Navalni trenutak kada je osjetio da nervni otrov počinje djelovati.
Najavio je da će se vratiti u Rusiju.
“Moj zadatak je da ostanem neustrašiv. Ne bojim se”, dodao je.
Politički aktivist koji je pomogao da se Navalni preveze u Njemački rekao je 24. septembra da će ruskom opozicionom čelniku biti potreban barem mjesec da povrati snagu.
Dodao je kako je jasno da se planira vratiti u Rusiju i nastaviti političku aktivnost.
BALKANS ALJAZEERA