Nauučnom simpoziju u Istambulu ulestvovao i dr. Emir Demir

0

U Istanbulu je od 25.-27.10.2014. godine, pod pokroviteljstvom „Univerziteta Arees“ sa sjedištem u SAD-u i „İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşlari Birliği“ (Unije nevladinih organizacija iz islamskog svijeta) iz Istanbula – Turska, upriličen šesti naučni simpozij pod naslovom „Globalni značaj zekata – između realnosti i očekivanja“. Na ovaj simpozij je, od strane rektora Univerziteta Arees prof. dr. Muhammeda El-Gabbanija i prof. Alija Kurta, pozvan da učestvuje i dr. Emir Demir.

Skupu koji je brojao preko 150 učesnika iz više država, pored mnogobrojnih digresija, komentara i sugestija, obratilo se 25 stručnjaka sa svojim naučnim radovima i bogatim iskustvima u pitanjima institucije zekata.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dr. Emir Demir se ovom simpoziju obratio s naučnim radom pod naslovom „Uloga obaveze zekata u razvoju procesa odgoja i obrazovanja – BiH i ex-Jugoslavija kao primjer“. Okosnica njegovog izlaganja su bila iskustva kroz fikhsko-pravna rješenja i njihovu implementaciju, koja su kroz svoje fetve sedamdestih i osamdestih godina XX stoljeća, dali dr. Ahmed ef. Smajlović i Husein ef. Đozo.

Ovaj naučni simpozij je okončan sa mnoštvom preporuka i smjernica, a naučni rad dr. Emira Demira će biti objavljen u jednom od prestižnih naučnih časopisa koji tretira ovu tematiku.

kakanj-x