Naučnici prvi put izliječili miševe od HIV-a

Naučnici su došli do lijeka koji je u potpunosti uspio da eliminiše HIV iz organizma miševa. Ovo otkriće budi nadu da ćemo konačno dobiti lijek za HIV i sidu.

Istraživači kažu da su uz pomoć metode Crispr “humanizovali” miševe, dodavši im određene ćelije ljudskog imunog sistema, koje su potom uništile virus u plućima, srcu, crijevima i mozgu miševa i to poslije samo jedne intravenozne injekcije.

“Potvrdili smo podatke koje smo dobili prilikom ranijih eksperimenata i poboljšali efikasnost strategije izmijene gena. Takođe smo otkrili da je ona efikasna i u slučaju akutne infekcije ćelija u organizmu miša i u slučaju infekcije u ljudskim ćelijama presađenim u tijelo glodara”, kaže dr Venhuji Hu.

“U sljedećoj fazi ćemo ponoviti ispitivanje na primatima, a konačni cilj je kliničko ispitivanje na ljudima.”

U istraživanju su učestvovali stručnjaci Templ univerziteta i Univerziteta u Pitsburgu.

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar