Naučnici i filozofi slažu se u jednom: Ovdje se krije sreća

Već je Aristotel tvrdio da je čovjek zoon politikon – društveno biće. I danas stručnjaci tvrde da se sreća krije u međuljudskim odnosima. S njima se slažu i sretni ljudi. Ljudi cijeli život provedu tražeći sreću, a da ni ne znaju što traže. Autorica brojnih knjiga o potrazi za smislom života, koje su hit u SAD-u, Gretchen Ruben kaže da se sreća krije u međuljudskim odnosima.

“Šta je ključ sreće? Na to pitanje postoji nekoliko odgovora, ali ono u čemu se apsolutno slažu antički filozofi i savremeni naučnici je da se sreća krije u međuljudskim odnosima”, tvrdi Ruben koja je ostavila karijeru sutkinje kako bi postala pisac.

https://www.youtube.com/watch?v=2_nfZQIWY7k

“Snažne veze s drugim ljudima ključne su kako bi bili sretni i zdravi. Potrebno nam je da se osjećamo sigurno, da osjećamo da pripadamo negdje. Potrebno nam je i da imamo podršku i da podršku možemo pružiti drugima Stoga, kada se idući put budete dvoumili otići ili ne otići na godišnjicu mature ili ipak potrošiti novce kako biste otišli na vjenčanje prijateljici, ako je to nešto što će učvrstiti vaše odnose, to bi trebali učiniti. Na taj način gradite svoju sreću na duge staze”, kaže Ruben.

Tako je tvrdila i Alice Herz-Sommer. Pijanistica i najstarija osoba koja je preživjela holokaust (umrla je 2014. u 109. godini). Usprkos činjenci da je prošla pakao na zemlji, izgubila sina, supruga i brojne prijatelje, gospođa Sommer je bila izuzetna žena koja nikada nije gubila nadu i koja je bila istinski sretna.

“Ja volim ljude. Volim razgovarati s ljudima. Zanimaju me njihovi životi”, kazala je u dokumentarcu “Gospođa s broja šest” koji je o njoj snimljen i vrijedi ga pogledati.

Možda vam se svidi

Leave A Reply