Nataša Kandić: “Za 30 godina aktivizma nisam ovako obarana na pod”

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo u Srbiji, koju su u Opštini Stari Grad napali članovi Srpske radikalne stranke, rekla je za Radio Slobodnu Evropu (RSE) da je opština morala da obezbijedi skup koji se odvijao u njenoj zgradi.

“Vojsilav Šešelj je uveo nasilje u institucije i to se sada širi”, rekla je Kandić i dodala da joj se za tri decenije građanskog aktivizma nije dogodilo na taj način bude izbačena i da bude obarana na pod.

Osudi promocije Šešeljeve knjige u prostorijama Opštine Stari Grad pridružio se predsjednik Opštine Marko Bastać. On je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da “stranke koje imaju odbornike u opštini imaju pravo da koriste salu te opštine”.

Bastaćevoj vladajućoj koaliciji u opštini Stari grad podršku daje i troje odbornika Srpske radikalne stranke.

Demokratska omladina saopštila je da najoštrije osuđuje promociju knjige Vojislava Šešelja o poricanju genocida u Srebrenici, kao i napad na aktiviste nevladinih organizacija koji su u trenutku promocije bili u Opštini Stari grad.

“Smatramo da nas svako poricanje zločina, agresivno negiranje tuđeg mišljenja i nametanje ideologije smrti ne samo udaljava od progresa, već onemogućava svaki vid normalnosti”, navodi se u saopštenju Demokratske omladine.

Oni dodaju da im je neshvatljiva odluka rukovodstva Gradske opštine Stari grad da iznajme salu za promociju “osvjedočenom neprijatelju demokratije”.

Inicijativa Ne davimo Beograd osudila je napad na aktiviste nevladinih organizacija od strane članova i simpatizera Srpske radikalne stranke, ističući da je “skandalozno da se javni prostor opštine, njena najreprezentativnija sala koristi za promociju knjige u kojoj veličaju ratni zločini, negira genocid u Srebrenici i promoviše mržnja prema našim komšijama”.

“Još više nas zabrinjava i nasrtanje članova i funkcionera Srpske radikalne stranke na građane i sprečavanje ulaska u opštinsku salu”, navodi se u saopštenju Inicijative Ne davimo Beograd.

Možda vam se svidi

Leave A Reply