Nastavnici ZDK-a koji godinama rade na “određeno” dobit će stalno zaposlenje

Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i ministar Mensur Sinanović na redovnom sastanku sa socijalnim partnerima, predsjednikom Kantonalnog odbora SSSBiH za ZDK Mirnesom Isakovićem i predsjednikom Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, nauke i kulture Selvedinom Šatorovićem analizirali su stanje u obrazovanju, te postigli dogovor o daljim aktivnostima

a sastanku je analizirana realizacija dosadašnjih dogovora i zaključeno da su sve usaglašene i dogovorene aktivnosti uspješno implementirane na zadovoljstvo svih socijalnih partnera. Istaknuto je obostrano zadovoljstvo pomacima koje je Vlada ZDK-a napravila o pitanju redovnosti isplata plaća i naknada, kao i ulaganja u školske objekte u skladu s mogućnostima i planovima budžeta ZDK-a.

Predstavnici  sindikata prezentirali su ideju raspisivanja većeg broja konkursa na neodređeno radno vrijeme radi dugoročnog rješavanja egzistencijalnih problema radnika, koji dugi niz godina rade na određeno vrijeme. Rješavanje tog problema značajno bi doprinijelo poboljšanju pedagoškog aspekta rada iz razloga što se učenicima ne bi često mijenjali nastavnici i predavači, što je primjedba i jedan od zahtjeva roditelja učenika.

Premijer Galijašević je načelno prihvatio dalje razgovore o ovom pitanju potpuno prihvatajući i razumijevajući iznesenu argumentaciju, te je dogovoreno da će se vrlo brzo nakon što se urade određene analize efekata ovih poteza ponovno razgovarati o  ovoj temi. Istaknuto je da je “apsolutni cilj Vlade ZDK-a i sindikata obrazovanja još bolji i kvalitetniji obrazovni sistem u interesu svih aktera nastavnog procesa”. (FENA)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar