5 C
Kakanj
Nedjelja, 9 Maja, 2021

Nastavlja se uklanjanje bespravno izgrađenih objekata

Petak, 19. juni 2015. godine: Odsjek za inspekcije Općine Kakanj izvršio je danas uklanjanje još jedne bespravno postavljene garaže u gradskoj jezgri Kaknja. Garaža se nalazila odmah do ulaza u jednu od zgrada u blizini Đuđinog mosta, na lokaciji budućeg sportskog poligona i dječijeg igrališta čija izgradnja počinje uskoro. Na ovoj lokaciji nedavno je uklonjena i bespravna nadstrešnica, a preostalo je još ukloniti šut što će biti urađeno tokom priprema za izgradnju sportskog poligona.

Nakon što je izvršeno uklanjanje objekta, osobi koja je izvršila izgradnju objekta bit će ispostavljen račun za troškove uklanjanja, a već su poduzete i druge mjere iz nadležnosti inspekcije.

20150619_090111 20150619_090202-1

Zabilježeno tokom uklanjanja

Nakon decenija izbjegavanja suočavanja sa problemima bespravne gradnje, 2013. i 2014. godinu u Kaknju su obilježile aktivnosti na uvođenju reda u oblasti gradnje. Tokom 2013. godine, po nalogu općinske inspekcije, izvršeno je uklanjanje 36 bespravno izgrađenih i postavljenih garaža, dva kioska, te nekoliko drugih bespravno postavljenih predmeta (reklamni panoi i sl). Tokom 2014. godine uklanjeno je 9 objekata koji su izgrađeni ili postavljeni na zemljištu u državnom vlasništvu bez odobrenja za građenje. Uklonjena su i 3 objekta na zemljištu u privatnom vlasništvu koja su predstavljala opasnost za ljude, imovinu i materijalna dobra usljed dotrajalosti.

Nagomilane probleme bespravne gradnje nije moguće riješiti u kratkom periodu. No, postoji odlučnost i sistemski pristup. Problem se rješava kroz legalizaciju bespravno izgrađenih objekata tamo gdje je moguća legalizacija u skladu sa zakonskim propisima, rušenjem objekata koje nije moguće legalizirati, te razvojem koncepta socijalnog stanovanja tj. izgradnjom stambenih objekata za socijalno ugrožene porodice koji žive u bespravno izgrađenim i neuslovnim objektima.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO