NASTAVAK AKCIJE "DAMASK" Uhapšeno šest osoba u Sarajevu, Maglaju, Bužimu i Velikoj Kladuši

0

09:11 Postupajući po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, veći broj policijskih djelatnika SIPA i Granične policije, izvršio je lišenja slobode ukupno 6 osoba, na području USK, Maglaja i Kantona Sarajevo.

U akciji je ostvarena značajna saradnja sa OSA BiH.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Slobode su lišene osobe koje su iz BiH krenule u pravcu Sirije, kako bi se pridružile strukturama tzv. ISIL-a i sudjelovale u ranom sukobu u toj zemlji.

Osobe lišene  slobode su pripadnici radikalnih vjerskih pokreta, neki od njih su lišeni slobode na graničnim prijelazima na području USK, a lišene su slobode i osobe za koje postoje dokazi da su organizatori nezakonitog odlaska državljana BiH u Siriju.

Ove osobe osumnjičene su za kazneno djelo  finansiranja terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, te kazneno djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Ova akcija rezultat je odlučnosti Tužiteljstva BiH i policijskih i sigurnosnih agencija naše zemlje u borbi protiv terorizma.

U interesu istrage u ovom trenutku javnosti i medijima ne možemo dati više informacija i detalja.

09:05 Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru nastavka akcije kodnog naziva “Damask”, sinoć i jutros su uhapsili  šest osoba i pretresli objekte na šest lokacija na području Sarajeva, Maglaja, Bužima i Velike Kladuše s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, navode iz SIPA-e.

Na području Sarajeva sinoć su (17.02.2015. godine) slobode lišene osobe  inicijala M. K. (1996), N. H. (1986) i E. T. ( 1964), dok su jutros (18.2.2015. godine) na području Maglaja i Bužima slobode lišene osobe inicijala A.I. (1992), H.E.(1981) i R.I. (1953).

Ove osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam, te krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog Državne agencije za istrage i zaštitu, Sud BiH i Tužilaštvo BiH izdali su naredbe za pretrese i lišenja slobode koja su realizirana. Prilikom rada na ovom predmetu, ostvarena je uska saradnja između SIPA-e i OSA-e, dok je prilikom realizacije posljednjih aktivnosti saradnja ostvarena i sa pripadnicima GP BiH.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Trojica pripadnika selefijskog pokreta uhapšena su sinoć u akciji SIPA-e u pokušaju odlaska na ratišta u Siriju, javlja Federalana televizija.

Na aerodromu u Sarajevu uhapšeni su Nevad Hušidić i Merim Keserović iz Velike Kladuše koji su pokušali preko Istanbula otići na teritoriju Islamske države.

nevad-husidic

Nevad Husidić, uhapšen na aeorodromu u Sarajevu

Treća osoba uhapšena je u svom domu u Sarajevu.

Pretrese objekata koje su koristili pripadnici selefijskog pokreta od jutros vrše pripadnici SIPA-e.