‘Nastanak Rima’ historijski događaj za Kakanj: Mladi glumci prkosili padavinama

0

Veliki broj posjetitelja prisutan na premijernom igranju pozorišne predstave Škole glume pod nazivom „Nastanak Rima“ svjedočio je historijskom događaju, koji na prvi pogled ne izgleda tako.

Ono što je protekle noći pokazalo 16 mladih glumaca, iznjedrenih  od strane kakanjskog kulturnog centra u kojem se „skrivaju“ također veliki glumci i umjetnici, neumornu publiku uprkos surovom vremenu vodilo je u period antike.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Antika je uvijek bila zanimljiva ovdašnjoj publici, ipak to nije glavni razlog glasnog pljeska i riječi nakon predstave „ovo treba ponoviti“.

Od 19:30 u Parku Dom kulture održavala se promocija romana ‘Udovičke zemlje’ autora Fajke Kadrića gdje su se ujedno vršile i pripreme za predstavu „Nastanak Rima“ čija realizacija je zakazana nakon promocije.

Ogroman prostor prekriven najlonom, svjetlosni i zvučni efekti do sada neviđeni i „nekakve baklje“ kao granica između publike i onoga što se sprema. Pred kraj promocije romana krajičkom oka publika ispred Gradske biblioteke je pratila šta se  događa, dok je sa drugog ulaza pristizalo još publike.   Sve to bile su naznake da će se nešto veliko dogoditi.

Crni oblaci nadvili su se nad skoro ispunjenim Parkom Doma kulture, sve je bilo spremno za kišu ali i historijski događaj malog grada. Svjetla se uapliše, glumci na scenu izlaze…

Muk i tišina probijali su se kroz redove publike fascinirane igranjem mladih glumaca.

U jednom trenutku  kiša koja „se najavila crnim oblacima“  počela je padati. Kada se očekivalo da publika, koja je pod otvorenim nebom neumorno i pomno pratila predstavu , „pobjegne“ u zatvorene prostore to se nije dogodilo.

Tražio se zaklon u parku kako  bi predstavu nastavili pratiti. S druge strane,  „teške“ kapi  kiše nisu utjecale na mlade glumce koji su za premijerno prikazivanje pripremali se dugo.

Stav, odlučnost i riječi Ahileja, Atene i Agamemnona prkosile su vremenskim prilikama.

Predali se nisu sve dok režiser Mirza Bajramović nije odlučio pauzirati predstavu do prestanka kiše.

Publika je i u tom trenutku položila test  te kada se očekivalo da je sve „palo u vodu“ ostali su vjerno očekujući povratak mladih glumaca uz komentare hvale o već viđenom.

Ubrzo se glumci vratili na scenu i nastavili igranje predstave koja je završila ponovo kišom. Publika nije ostala dužna i velikim pljeskom je nagradila.

Sada je odveć jasno da će Kakanj postati prepoznatljiv i po glumačkom talentu, koji će za nekoliko godina biti kruna kulturnih događaja države i regiona. Dokaz je to predstava “Nastanak Rima”.

Zbog svega što se dogodilo te noći, predstava će biti ponovljena naredne sedmice  obećanje je dao Mirza Mušija, direktor JU KSC Kakanj.

Informacije o predstavi:

„Nastanak Rima“

autori: Homer i P.M.Vergilije

(antička predstava nastala po motivima epova „Ilijada“ grčkog pjesnika Homera i „Eneida“ rimskog pjesnika Publija Marona Vergilija)

  1. predstava Dramskog studija JU KSC Kakanj

„Nastanak Rima“ je naziv predstave antičkog žanra i teatra, nastala na osnovu kombinacije tekstualnih predložaka, epova, Homerove „Ilijade“ i Vergilijeve „Eneide“, kao završni rad 11. ciklusa polaznika „Škole glume“ Dramskog studija JU KSC Kakanj. Za potrebe dramske radnje koja opisuje rat između ujedinjenih Grka i stanovnika grada Troje, te početke nastanka Rima, uzeto je: 1., 2., 4. i 20. pjevanje iz „Ilijade“, koja opisuju događaje koji se dešavaju za vrijeme trojanskog rata, te 1., 2., 3. i 4. pjevanja iz „Eneide“, koja opisuju događaje nakon rata i Enejina lutanja po morima, kao preživjelog potomka Trojanaca poslije trojanskog rata i praoca Rimljana, dok spas nije našao prvo na obalama libijske, a zatim italske zemlje, čime je ispunio i božansko proročanstvo. Ovom dijelovima iz dva najveća epska djela evropske književnosti obuhvaćena je jedna cjelina ili priča koja je historijski prikaz događaja koji su uzrokovali nastanak Rimskog carstva, koji predstavlja preteču današnjeg modernog svijeta i kolijevku današnje civilizacije, a prvenstveno Evrope i njenog društveno – političkog uređenja, kome pripada i Bosna i Hercegovina.

Na ovaj način napravljena je paralela i konotacija sa današnjim vremeneom, te su sa razlogom „Ilijada“ i „Eneida“, tzv. biblije evropske civilizacije, jer događaje koje opisuju, a koji su djelom prikazani i u postavci predstave „Nastanak Rima“ Dramskog studija JU KSC Kakanj, nedvojbeno su prikaz situacija, odlučivanja, vladanja i društveno – političkog uređenja kako prije nekoliko hiljada godina, tako i dan danas. Pomenute informacije, te maestralan način pisanja, kroz stih (heksametar) daju veličinu ovim djelima i s razlogom ih čine „biblijama evropske civilizacije“.

Upravo je to bio i glavni motiv da 16 mladih glumaca Dramskog studija JU KSC Kakanj, kroz „Nastanak Rima“, publici, koja je poprilično zaboravila sadržaje koje nudi antika i nema priliku da gleda predstave antičkog karaktera u bh. pozorištima, kroz igru podsjeti sve nas da su se svi događaji u historiji čovječanstva dešavali na isti ili sličan način.

Premijera: 6. augusta 2020. u sklopu kulturno – sportske manifestacije „Kakanjski dani“ 2020.

Naziv predstave: „Nastanak Rima“ (nastala po motivima „Ilijade“ i „Eneide“)

Autori: Homer i Publije Maron Vergilije

Produkcija: JU „Kulturno – sportski centar“ Kakanj

Pokorovitelj: Općina Kakanj i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

Producent: Mirza Mušija

Režija: Mirza Bajramović

Scenografija: Kolektiv

Kostimi: UŽOK „Kakanj“

Scensko svjetlo: Mahir Fejzović

Izbor muzike: Kolektiv

Ton: Mirza Bajramović

Dizajn plakata i afiše: Almir Mušanović

PR i marketing: Nerma Alagić.

U predstavi igraju:

Armin Šolbić, uloge: Zeus i Jupiter,

Amer Javoraš, uloge: Ahilej, Eneja i Narator,

Ena Sikira, uloge: Atena, Junona i Narator,

Saša Vasiljević, uloge: Agamemnon, Neptun i Narator,

Emin Brkić, uloge: Hris, Tersit, Laokoont, Eol i Narator,

Edna Brkić, uloge: Hera, Eol i Narator,

Ines Delibašić, uloge: Kalhant, Heba i Narator,

Hana Kulović, uloge: Tetida i Venera,

Elma Kubura, uloge: Eol i Narator,

Maja Ćosović, uloge: San, Eol i Narator,

Hana Bjelopoljak, uloge: Eol i Narator,

Aida Vehabović, uloge: Eol i Narator,

Matea Komšo, uloge: Eol i Narator,

Mejrema Selimović, uloge: Eol i Narator,

Amna Smaka, uloge: Eol i Narator,

Emina Javoraš, uloge: Eol i Narator.

Fotografije pogledajte OVDJE.


Za aktivno praćenje manifestacije čiji medijski pokrovitelj je Kakanj-X.com preuzmite Android aplikaciju klikom OVDJE.

NAPOMENA: Realizacija manifestacije Kakanjski dani 2020 planirana je da se održi poštujući, u trenutku realizacije određenog sadržaja, važeće naredbe i preporuke Kriznog štaba, te se posjetioci mole za razumijevanje i poštivanje istih.

Više informacija o manifestaciji Kakanjski dani 2020 u okviru koje se realizira ovaj sadržaj pročitajte OVDJE.

 

(Kakanj-X.com)

[bar group="4078"]