Napustila fakultet da bi se borila protiv ID, sada je njena glava ucijenjena na milion dolara

Dvadesttrogodišnja Džoana Palani iz Danske napustila je fakultet i ugodan život kako bi otišla u Siriju da se bori protiv terorista Islamske države.

Međutim, nakon što se vratila u Dansku suočena je sa zatvorskom kaznom zbog ratovanja u stranim državama, a i zloglasna teroristička organizacija je ucijenila njenu glavu. Zbog tih opasnosti ova djevojka živi kao beskućnik, mijenja lokacije i snalazi se uz pomoć prijatelja, prenosi “Daily Mail”.

Džoana, inače kurdskog porijekla, u Dansku je došla kao izbjeglica iz Iraka kada je imala tri godine. Studirala je političke nauke, ali je napustila fakultet kako bi se priključila borcima protiv Islamske države.

Bila je snajperista.

“Bila sam spremna da se odreknem svog života kako bi svi u Evropi bili sigurni. To je bio moj izbor, ali me sada u mojoj zemlji posmatraju kao teroristu. Sve sam izgubila zbog odlaska u Siriju”, kaže Džoana za “Daily Mail”.

Ona dodaje da je u Siriji, sa snajperskih pozicija, pokušavala da zaštiti civile koji su bježali od užasa rata.

“Morala sam da budem veoma smirena, da koristim tijelo i mozak. Dane sam provodila u istoj poziciji i branila civile koji su bježali iz zone sukoba, a po noći ubijala borce Islamske države”, priča ova djevojka.

Džoana se prisjetila i situacije u kojoj je zamalo izgubila život, ali je metak namijenjen nnjoj pogodio prijateljicu koja joj je donijela čaj.

Joanna Palani © Foto: Youtube/ InformOverload

U Siriju je išla u više navrata, a njenu vojnu karijeru zapazile su danske vlasti, zbog čega su joj u septembru 2015. zabranile ponovni odlazak u tu zemlju. Međutim, ona se oglušila o zabranu i u junu 2016. godine ponovo otišla da se bori protiv terorista.

Sada se suočava sa zatvorskom kaznom zbog kršenja zabrane.

“Žao mi je što sam prekršila zakon o zabrani, ali osjećala sam da nemam izbora. Nisam očekivala da ću izgubiti sve za slobodu. Živim u jednoj od najboljih zemalja na svijetu, ali sam gladna, živim kao beskućnik, smrzavam se. Ne mogu da vjerujem nikome”, priča Džoana i dodaje da je primorana da mijenja svoju lokaciju svaka tri dana, te da često legne gladna jer nema novca.

Pomoć joj pružaju prijatelji.

“Vlasti u danskoj žele da me predstave kao primjer svima i uporede s teroristima, ali ja nisam kriminalac. S ponosom ću deset godina provesti u zatvoru ako mi priznaju da sam spasila ljudske živote, ali neću da budem ni minutu u zatvoru ako presude da sam opasnost za Dansku”, kaže ova djevojka.

Džoana je u decembru prošle godine uhapšena, nakon čega je tri nedjelje provela provela u zatvoru, gdje je saznala da je zloglasna teroristička organizacija ucijenila njenu glavu na milion dolara.

Možda vam se svidi

Leave A Reply