Napredak u saradnji Srbije i BiH

Ministrica pravde Srbije Nela Kuburović i tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serž Bramerc (Serge Brammertz) saglasili su se danas da postoje pozitivni pomaci u međudržavnoj saradnji Srbije i BiH u procesuiranju ratnih zločina, ali da i dalje izostaje s Hrvatskom, piše “Srna”.

Govoreći o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc je na sastanku s Kuburović u Beogradu ukazao da je i dalje nedovoljan broj novih optužnica u procesuiranju ratnih zločina, saopćeno je iz Ministarstva pravde Srbije.

Bramerc je kao pozitivnu ocijenio održanu obuku za zamjenike javnih tužilaca za ratne zločine, koju je realizirala Pravosudna akademija, uz podršku Ureda tužioca Mehanizma, s ciljem jačanja kapaciteta Tužilaštva za ratne zločine u Srbiji.

Kuburović je istakla da je u toku revizija Akcionog plana za Poglavlje 23. u pregovorima o pristupanju Srbije EU te da će u njega biti dodate sve aktivnosti definirane Nacionalnom strategijom za procesuiranje ratnih zločina, čime će biti dat veći značaj i obaveza ispunjavanju mjera iz te strategije.

Sagovornici su razgovarali i o budućoj saradnji Srbije s Uredom tužioca, kao i o narednom šestomjesečnom izvještaju o radu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale.

Bramerc, koji je i bivši glavni tužilac Haškog tribunala, nalazi se u redovnoj posjeti Srbiji u vezi sa šestomjesečnim izvještajem o radu tog mehanizma.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar