Napravite fantastičnu pletenu ležaljku za terasu ili dvorište

0

Sa malo alata i osnovnog znanja iz matematike imaćete prelijepu ležaljku koja će potvrditi vaše “uradi sam” umijeće. Ova ležaljka napravljena je makrame tehnikom koja podrazumjeva vještinu vezivanja kanapa u čvorove. Makrame je vijekovima stara metoda koja se koristi za izradu namještaja, držača za saksije i dekoracije za kuću.

Potreban materijal:

3 motke od punog drveta, dimenzija 75 cm x 32 mm

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

2 motke od punog drveta, dimenzija 90 cm x 16 mm

150 m kanapa za makrame

24 m kanapa debljine 12 mm

4 šrafa za drvo

bušilica

makaze

 Način izrade:

1. Uzmite dve deblje motke. Mereno sa krajeva izmjerite i obilježite 5 cm i 9 cm. Preostalu deblju motku obilježite samo na 9 cm od oba kraja.

2. Bušilicom probušite rupe širine 6 mm na svakom mjestu gdje je izmjereno 9  cm, a rupe prečnika 16 mm na oznakama 5 cm.

3. Išmirglajte rupe kako biste uklonili ostatke od bušenja.

4. Provucite manje motke kroz šire rupe na većim motkama. Ostavite da vire krajevi  manjih motki 2,5 cm.

5. Probušite malu rupu za šraf na mestu gde se motke spajaju. Zavrnite šraf dužine 2,5 cm i pričvrstite motke.

6. Prije nego što počnete sa pletenjem ležaljke, privremeno okačite okvir na visini koja vam je zgodna za stajanje ili sjedenje dok vezujete kanap makrame tehnikom.

7. Isjecite 16 dijelova kanapa za makrame dužine 8 m. Iako vam djeluje mnogo, kanap se vezivanjem brzo skrati. Uzmite jedan kanap i presavijte ga na pola. Obmotajte oko motke odnaprijed ka pozadi i provucite krajeve kroz omču. Na isti način obmotajte svih 16 komada kanapa i dobićete 32.

8. Da biste ispleli ležaljku, potreban vam je podvezni čvor. Uzmite četiri kanapa. Lijevi kanap prebacite preko središnja dva i ispod desnog kanapa.

9. Uzmite desni kanap, prebacite ga iza srednja dva i preko lijevog.

10. Da biste završili čvor, ponovite istu stvar na obrnut način. Desni kanap prebacite preko srednja dva i iza lijevog. Zatim uzmite lijevi kanap i provucite ga iza srednja dva i preko desnog. Zategnite čvor. Na isti način napravite čvor i na ostalim kanapima.

11. Sljedeći red čvorova vezujete na isti način, ali započinjete od trećeg kanapa i koristite naredna četiri kanapa – po dva kanapa iz svake sekcije. Vodite računa da čvorovi budu u istoj liniji.

12. Naredni red čvorova počinjete kao i na početku – od prvog kanapa. Četvrti red počinjete ponovo od trećeg kanapa.

13. Pletite sve dok vaša ležaljka ne bude približno dužine 120 cm. Ona mora biti duža od okvira.

14. Da biste pričvrstili krajeve za okvir, zavežite sva četiri kanapa iz jedne sekcije u čvor oko motke.

15. Vežite još jedan čvor tako što ćete razdvojiti sekciju na po dva kanapa i vezati ih što čvršće možete.

16. Odsijecite krajeve kanapa na željenu dužinu.

17. Odsijecite 5 m kanapa debljine 12 mm. Presavije na pola i vežite cvor 5-10 cm od vrha praveći, na taj način, omču.

18. Krajeve kanapa provucite kroz preostalu motku i vežite čvorove na pola metra od omče.

19. Zatim te kanape provucite kroz rupe na gornjoj motki rama i zavežite labave čvorove ostavljajući razmak između dvije motke 76 cm. Nemojte još stezati čvorove jer kad se jednom zategnu, teško je praviti manje korekcije.

20. Od kanapa debljine 12 mm isjecite dva komada dužine 160 cm. Provucite kanap kroz rupu na donjem dijelu rama i ispod rama vežite labav čvor. Ostatak kanapa treba da ide nagore. Isto uradite i sa drugim kanapom.

21. Kanape vežite labavim čvorovima za treću motku ostavljajući metar i po između donjeg dijela rama i motke.

22. Sada možete okačiti ležaljku na željeno mesto na terasi ili dvorištu. Podesite čvorove kako bi ležaljka stajala ravno i zategnite ih. Isjecite višak kanapa sa čvorova ili raspletite kanap u rese. Oprezno sjedite prvi put jer će se kanapi malo rastegnuti.