12.9 C
Kakanj
Subota, 27 Februara, 2021

Nakon više od 78 sati okončana akcija izvlačenja tijela pet stradalih rudara

U teškoj rudarskoj nesreći koja se dogodila u četvrtak u jami Raspotočje zeničkog rudnika nastradalo je pet rudara. Jučer su izvučena tijela četvorice, a spasilački timovi danas rade na izvlačenju tijela petog poginulog komorata Fejze Isakovića…
23:05 Večeras u 22.45 spasilački timovi iznijeli su tijelo i petog stradalog “pumpara” jame Raspotočje Zenica Fejze Isakovića iz podzemne obrušene jamske prostorije, u kojoj je smrtno stradao u četvrtak poslijepodne, čime je i okončana akcija izvlačenja tijela stradalih.
Spasilačka akcija krenula je odmah po dobijanju informacije o “gorskom udaru”, a ukupno je trajala više od 78 sati. Tokjom akcije spasioci su izvukli 29 povrijeđenih rudara, te tijela pet poginulih, a lake ozljede je zadobilo i nekoliko spasilaca.
Pod rukovođenjem kantonalne tužiteljice Senade Tarabar nešto prije 23 sata obavljeno je obavezno prepoznavanje, a taj tužni čin trebao je obaviti brat Fejzalija. Međutim, neposredno pred identifikaciju brat Fejzalija nije mogao to učiniti, pa je to učinio rođak poginulog,
Posmrtni ostaci petog, posljednjeg poginulog komorata Raspotočja krenuli su ka Kantonalnoj bolnici Zenica, a vozilo Gradskog groblja napustilo je krug Rudnika u 23 sata.
22:57 Tačno u 22.45 spasilački timovi su na površinu iznijeli tijelo stradalog “pumpara” Jame Raspotočje Rudnika Zenica Fejze Isakovića iz podzemne obrušene jamske prostorije, u kojoj je smrtno stradao u četvrtak poslijepodne. U toku je prepoznavanje, a potom slijedi odvoženje tijela u Kantonalnu bolnicu Zenica.
22:12 U ovim trenucima spasioci su krenuli sa tijelom stradalog rudara Fejze Isakovića ka površini, te su o tome obavjestili nadležne u Operativnom štabu za spasavanje.
Očekuje se da sa tijelom stradalog izađu za 40-ak minuta, nakon čega će biti obavljena identifikacija, potom i prijevoz tijela stradalog u Kantonalnu bolnicu. Bit će to kraj spasilačke i akcije izvlačenja tijela poginulih, koja je krenula u četvrtak, oko 17 sati i trajala više od 77 sati.
21:15 Kako saznajemo od učesnika akcije izvlačenja tijela rudara Fejze Isakovića, još uvijek traje oslobađanje tijela i pravljenje prolaza kojim će tijelo stradalog i članovi spasilačke ekipe napustiti ovo područje, stotinama metara pod zemljom.
Probijanje ka Isakovićevom tijelu traje više od 24 sata, nakon što su izvučena na površinu četiri preostala tijela. Osim obrušenog materijala i uništene opreme, tokom cijelog dana spasioci su prisiljeni nositi maske i boce sa kisikom, što dodatno usložnjava kopanje i evakuaciju.
Ipak, nadljudskim naporima napreduje se centimetar po centimetar, pa se opravdano očekuje da se sutra klanja zajednička dženaza sve petorici stradalih rudara na Kamberovića polju u centru Zenice, a onda i na njihovim mjesnim grobljima u zeničkim naseljima.
20:12 Spasilačke ekipe trenutno rade na oslobađanju prostora oko tijela poginulog Fejze Isakovića potvrdio nam je direktor Rudnika Zenica Esad Ćivić.
Nakon što pripremni radovi budu okončani, početi će iznošenje tijela, koje će trajati sat vremena. Potom će uslijediti identifikacija, te odvoženje tijela u Kantonalnu bolnicu Zenica na obdukciju.

19:15 Prema najnovijim informacijama iz jame Raspotočje, locirano je peto tijelo, te je uspostavljena optička vidljivost prema mjestu gdje se nalazi stradali Fejzo Isakovića.
Spasiocima će trebati oko sat da prošire otvor kojim će ga iznijeti vani, a potom još sat da stignu do površine.
Optimistične procjene govore da bi operacija izvlačenja i petog tijela mogla biti završena iza 21 sat.

U teškoj rudarskoj nesreći koja se dogodila u četvrtak u jami Raspotočje zeničkog rudnika nastradalo je pet rudara. Jučer su izvučena tijela četvorice, a spasilački timovi danas rade na izvlačenju tijela petog poginulog komorata Fejze Isakovića…
15:55 Kako nam je potvrdio Nuraga Duranović, glavni federalni rudarski inspektor, pronalazak i izvlačenje tijela petog rudara, Fejze Isakovića se tokom podnevnih sati iskomplikovalo i pitanje je kad će spasioci stići do njega.
– Pojavila se povećana koncentracija metana i spasioci su morali koristiti boce za disanje. To, uz niz drugih okolnosti, otežava izvlačenje petog tijela, rekao nam je Druanović.
Na naš upit da li to znači da tijelo neće biti izvučeno danas, te kakve će onda okolnosti uslijediti s obzirom na zakazanu zajedničku dženazu, rekao je:
“Ne mogu reći kad će tijelo biti izvučeno”.
Ako se dogodi da se stvari dodatno zakomplikuju, organizovati će se vjerovatno dženaza za četvoricu stradalih.
13:45 Nekoliko ekipa tehničkog rudarskog tima i Čete za spasavanje još rade na izvlačenju tijela petog poginulog rudara Fejze Isakovića.
– Ove ekipe su u jami i rade na raščišćavanju terena. Ekipe koje rade na izvlačenju, prema trenutnim informacijama, su na nekih pet do šest metara od tijela poginulog rudara, ali stanje u jami je jako teško s obzirom na to da je sve obrušeno – saopćio je Nuraga Duranović, glavni federalni rudarski inspektor.
12:01 Na području općine Zenica proglašena je dvodnevna žalost 7. i 8.septembra, zastave su u gradu, kao i na institucijama, spuštene na pola koplja.
09:21 Spasilačke ekipe danas nastavljaju rad na pronalasku tijela Fejze Isakovića, jedinog rudara čije je tijelo ostalo u jami Raspotočje nakon nesreće koja se desila u četvrtak. Spasilačke ekipe nadljudskim naporima uspjele su tokom jučerašnjeg dana izvući tijela četiri svoja komorata.

avaz

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO