Nakon što je proglašen nepoželjnim: Komšić najavio u koja će ‘zabranjena’ mjesta doći

”Sve što mogu od mene dobiti jest to da ću im pokazati da je to glupost što su napravili, i to na dva načina. Jedan – dolazit ću. A drugi, stojim im na raspolaganju kad im god što zatreba. I u Širokom Brijegu, i u Ljubuškom, i u Posušju – svagdje”, rekao je budući član Predsjedništva BiH Željko Komšić u intervjuu za hrvatski sedmični magazin Globus u kojem je govorio o tome da ga se u pojedinim mjestima proglašava nepoželjnom osobom, ali i o odnosima u BiH i formiranju vlasti.

”Dolazit ću i u Široki, i u Ljubuški, i u Žepče, i gdje god su me proglasili nepoželjnim. O, baš će mi zabraniti! Ne pada mi na pamet da to poštujem”, objavio je Jutarnji list naslov Komšićeva razgovora s novinarom Darkom Hudelistom u kojem govori kako je ”apsurdno i smiješno” to što je u svojoj zemlji proglašen personom non grata.

”Nije mi jasno što to konkretno znači. Osim toga, svakog vikenda boravim u takvoj jednoj sredini: u Travniku, Vitezu, Novoj Biloj… I nikad mi se tamo ništa ružno nije dogodilo”, rekao je.

Govorio je i o svojoj posjeti Hrvatskoj i osobama koje ga podržavaju rekavši kako ima podršku i nekih generala HV-a i HVO-a. ‘

‘Njihova imena neću spominjati da im ne pravim probleme”, rekao je.

Između ostalog, rekao je kako će u Predsjedništvu BiH predstavljati građane jer mu je to ”obveza po Ustavu”.

”Tko kaže da ja kao član Predsjedništva BiH imam obavezu prema samo jednome narodu? Ja imam obaveze prema svima – to uključuje i Hrvate, i Srbe, i Bošnjake, i Židove, i Rome. Kod nas, u Bosni i Hercegovini, ni legalitet ni legitimitet ne izvlače se iz naroda, nego iz građana. Treba samo pročitati naš Ustav i bit će vam sve jasno”, rekao je i dod dodao kako je on Hrvat… To nije sporno. Ja sam Hrvat, po svom habitusu, tako sam odgajan. Tako sam živio, ne shvaćam zašto se uopće nekome moram pravdati za to. Zašto je to bitna karakteristika? Jesam li bolji čovjek, ili gori, zbog toga? (…) To je moj identitet. Objasnite mi: gdje se sudara biti Hrvat, biti Srbin, biti Bošnjak s tim da si Bosanac ili Hercegovac? I zašto je to nužno u sukobu, zašto morate biti ili ovo ili ono? To su naši identiteti. U nama postoji više identiteta, ovisno o tome do čega nam je jako stalo. Dopustite da meni moja domovina daje identitet, kao što mi ga daje i moja etnička pripadnost. Kao što mi ga daje i religija, odnosno moj ateizam. A identitet mi daje čak i NK Željezničar, za koji navijam. Dakle, ja sam i Bosanac. A volim za sebe reći i da sam Bosanac i Hercegovac, iako se Hercegovci ne žele miješati s Bosancima, oni hoće biti posebno. Mogu shvatiti i razumjeti kad mi netko nastupa isključivo s etničke osnove, ali tražim da i on mene shvati i razumije, i prihvati kao ravnopravnog sugovornika i partnera, u ovoj bosanskohercegovačkoj priči, s ovakvim idejama i stavovima koje ja zastupam”, rekao je Komšić.

Na tvrdnje novinara da je BiH slična Jugoslaviji po tome što su Bošnjaci također najbrojniji narod u BiH, slično kao što su to bili i Srbi u Jugoslaviji kao da na to podsjeća i princim ”jedan čovjek jedan glas”, rekao je kako je to neusporedivo.

”Po čemu vi možete, na temelju kojih argumenata, socioloških, povijesnih, filozofskih, kakvih god hoćete, praviti analogiju između Jugoslavije i Bosne i Hercegovine? Jugoslavija je ipak bila versajska tvorevina, tvorevina sila pobjednica u Prvome svjetskom ratu. Bez njihove volje ne bi bilo Jugoslavije. A BiH je mnogo starija od Jugoslavije. Po pisanim tragovima, po Povelji Kulina bana (iz 1189.) itd., BiH je kraljevina stara gotovo tisuću godina. U njoj su i u ta davna vremena živjeli neki ljudi, postojalo je neko stanovništvo. Nikako ne možete izvlačiti paralelu između stanja u Jugoslaviji i BiH. Do nacionalnog osvještenja – možemo ga zvati i dijeljenja – u BiH dolazi, u punom značenju te riječi, tek onda kada se javljaju nacionalni pokreti u Srbiji i Hrvatskoj. Ali, dominantno, pod utjecajem vjere: islama, kao tada dominantne religije u BiH, pravoslavlja i katoličanstva. Dakle, nema paralele između BiH i Jugoslavije”, rekao je, između ostalog, Komšić u intervjuu.

Rekao je kako mu je načelo o konstitutivnosti naroda u BiH neprihvatljivo jer ”postaje problem”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply