Nakon najave da će MUP RS-a štiti Dodika u Sarajevu, ponovo se oglasio Mirsad Vilić

Direktor MUP-a RS Darko Ćulum danas je najavio da će u budućnosti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika čuvati pripadnici policije RS-a i da je ostalo još samo da bude riješen njihov profesionalni status.

“Јedna od mogućnosti je da, u skladu sa zakonom kojim se reguliše pitanje osiguranja štićenih ličnosti, naši službenici dobiju ingerencije da preuzmu i vode osiguravaju člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda”, rekao je Ćulum za Glas Srpske.

On je dodao da je druga mogućnost da bude napravljen eksterni premještaj, odnosno da pripadnici MUP-a RS koji osiguravaju Dodika pređu privremeno, odnosno za vrijeme trajanja osiguranja u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.

Međutim, ovu informaciju demantuje izjava direktora Direkcije za koordinaciju policijskih BiH Mirsada Vilića koji je za Klix.ba rekao da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH prošle sedmice održala radni sastanak sa službenicima MUP-a RS, kako bi se finalizovao dogovor vezan za preuzimanje osiguranja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, odnosno dogovorili tehnički detalji fizičke i tehničke zaštite po mjestu prebivališta, mjestu rada i kretanja.

“Zakon o policijskim službenicima BiH ne daje mogućnost da bilo koji policijski službenik sa nivoa kantona ili entiteta bude eksterno premješten na državni nivo. Eksterni premještaj omogućen je samo policijskim službenicima na državnom nivou i odnosi se na tri policijske agencije i to Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Granična policija BiH i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH”, kazao je Vilić.

On ističe da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH jedina policijska agencija u BiH koja je nadležna za zaštitu ličnosti na državnom nivou.

“Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u skladu s tim dogovora tehničke detalje za preuzimanje zaštite izabranih dužnosnika što podrazumijeva i članove Predsjedništva BiH”, zaključio je Vilić.

Možda vam se svidi

Leave A Reply