Općina Kakanj i JP “Vodokom” Kakanj svakodnevno realiziraju aktivnosti na proširenju mreže sistema prikupljanja i odvoza otpada na teritoriji općine Kakanj. Nakon što je Općina Kakanj nedavno finansirala nabavku novog višenamjenskog  kamiona-kipera marke “Iveco” i kamiona smećara marke “Volvo”  čija je ukupna vrijednost 360.000 KM, počinju aktivnosti na novom proširenju obima odvoza otpada na području Kaknja.

Javno preduzeće “Vodokom” je izvijestilo mješane MZ Bukovlje i MZ Zgošća da od 27. maja počinje realizacija Projekta integralnog upravljanja otpadom u navedenim mjesnim zajednicama i to u naseljima Brus, Crnač, Čizmići i Alagići.

“Svake srijede vršit će se prikupljanje otpada iz navedenih sela na način da se otpad iznese na glavnu cestu, odnosno do mjesta okretanja kamiona. Otpad je potrebno adekvatno upakovati u namjenske vreće težine do 20 kg. Otpad biološkog, animalnog porijekla ili kabasti (namještaj, bijela tehnika i sl) mora biti prijavljen za odvoz na broj 55 79 50. U naselju Brus postavljena su tri kontejnera na različite lokacije, a pražnjenje kontejnera vršit će se jednom sedmično, odnosno po potrebi. Mještani svih navedenih naselja bit će zaduženi od idućeg mjeseca u skladu sa cjenovnikom kojeg je usvojilo Općinsko vijeće, odnosno po broju članova u domaćinstvima”, kaže se u saopštenju JP “Vodokom” Kakanj.

Nabavkom nova dva kamiona stvareni su preduslovi da se organizirano odvoženje otpada proširi na ukupno 11 novih mjesnih zajednica, uz 19 mjesnih zajednica u kojima već postoji organizirani odvoz smeća. Tako će  sistem prikupljanja otpada nakon proširenja pokrivati 85 % od ukupnog broja stanovnika. Planirano je da se narednih godina još povećava opseg odvoza otpada  i da u konačnici obuhvati svih 37 kakanjskih mjesnih zajednica. (Press Općine Kakanj)

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj