Nakon kišnog i neuobičajeno hladnog jula stiže promjena: U BiH danas do 36 stepeni, meteorolozi najavljuju da će avgust biti pravi ljetni mjesec

Nakon kišnog i neuobičajeno hladnog jula, u avgustu nam, prema prognozama meteorologa, napokon stiže pravo ljeto.

Najavljeni toplotni talas juče je zahvatio Hrvatsku, a kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, neće zaobići ni BiH.

Juli je u većem dijelu BiH bio kišovit, ljeta skoro da i nije bilo, a temperature su se rijetko penjale iznad 30 stepeni. No, tokom narednog mjeseca biće i do 36 stepeni.

– Porast temperatura očekuje se već od 1. avgusta, kad će jutarnje biti od 18 do 23 stepena, a maksimalne dnevne od 28 do 32, na jugu do 35 stepeni – rekao je Bakir Krajinović te je dodao da se od petka očekuje i više sunčanih sati.

Od 6. avgusta, prema trenutnim podacima, nastaviće se period visokih temperatura, iznad 30 stepeni, a izuzetak će biti samo visoka planinska područja, gdje se očekuju maksimalne temperature do 23 stepena.

Na sjeveru BiH moguća je i pojava tropskih noći. U ovom periodu očekuje se veća vlažnost vazduha, a biće još i lokalnih pljuskova.

Tokom jučerašnjeg dana u većem dijelu BiH jutro je bilo sunčano, u podne je padala kiša, a popodne je opet sijalo sunce. Ovako promjenljivo neće biti u avgustu, kaže meteorolog Željko Majstorović.

– Biće mnogo dužih sunčanih intervala, po nekoliko dana u komadu. Zbog toga će temperature biti više nego u julu. Avgust će biti mjesec kakav i dolikuje ljetu. Ni padavina neće biti koliko je bilo u julu – najavio je Majstorović, piše avaz.ba.

Možda vam se svidi

avatar