Nakon akcije u Belgiji: Teroristi su planirali policajcu odrubiti glavu

Kasno sinoć belgijski mediji objavili su neke nove detalje vezane uz potencijalni teroristički napad i koja je bila njegova moguća meta.

Belgijska policija je u četvrtak navečer izvela antiterorističku akciju u gradiću Verviersu nedaleko njemačke granice u kojoj je ubila dvojicu i uhapsila još jednog osumnjičenika koji su planirali izvesti “veliki teroristički napad”.

Nakon što su se belgijski specijalci približili osumnjičenim na željezničkoj stanici u Verviersu, došlo je do vatrenog okršaja u kojem su dvojica ubijena, a treći teško ranjen u trbuh, kazale su belgijske vlasti za medije.
belgija teroristi1
Ističu kako nema povezanosti s nedavnim terorističkim napadima u Parizu, prenosi Jutarnji.hr.

– Istraga je počela nekoliko sedmica prije napada u Parizu – istaknuo je zamjenik saveznog državnog odvjetnika Eric Van Der Sijpt.

– Svi osumnjičenici imaju belgijsko državljanstvo – kazao je, dodavši da je ovom operacijom spriječen veliki teroristički napad.

– Mogli bismo reći da smo spriječili drugi potencijalni Pariz – naglasio je.

No, kasno sinoć belgijski mediji objavili su neke nove detalje vezane uz potencijalni teroristički napad i koja je bila njegova moguća meta. Naime, navodno su napadači planirali oteti i odrubiti glavu istaknutom belgijskom policijskom dužnosniku, a video pogubljenja objaviti na internetu.

Osumnjičenici su se vratili u Belgiju iz Sirije prošlog mjeseca. Belgijska tajna služba smatrala je da su sinoć planirali teroristički napad na policijsku stanicu stoga su pokrenuli akciju.

Belgijske vlasti došle su do informacija o pripremi napada prisluškivanjem sumnjivih osoba u njihovim domovima i automobilima.
belgija teroristi2
Stepen pripravnosti na čitavom teritoriju Belgijie podignut je na razinu tri na ljestvici od četiri.

Jedna osoba, koja je u stanici podezemne željeznice izvikivala “alahu ekber”, uhapšena je sinoć nešto prije 21 sat.

Ranije ove sedmice policija je uhapsila trgovca oružjem navodno povezanog s prodajom oružja korištenog u pariškim napadima.

Neetin Farasula iz grada Charleroija na jugu Belgije navodno je pregovarao o prodaji oružja Amedyju Coulibalyju, ubijenom teroristu koji je u košer supermarketu u Parizu ubio četvero talaca.

Eric Van Der Sijpt ističe da njegovohapšenje nema nikakve veze s jučerašnjom akcijom specijalaca.

Izvor:Fokus.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.