Nakon 20 godina Rasim Ljajić neće biti ministar

0

Ljajić je potvrdio ono što govori već posljednje dvije godine – da neće biti ministar u narednoj vladi, ali da ima ko će da ga zamijeni

 
Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) kazao je danas u intervjuu srbijanskom Blicu da najvjerovatnije neće biti član nove Vlade Srbije. 
– Imamo u stranci tri ozbiljna kandidata koji bi mogli da vode neko od ministarstava u budućoj vladi, od toga dvije žene i jednog muškarca, za koje sam siguran da mogu da adekvatno obave posao za koji će biti zaduženi – rekao je u intervjuu za “Blic” Rasim Ljajić. 
Ljajić je potvrdio ono što govori već posljednje dvije godine – da neće biti ministar u narednoj vladi, ali da ima ko će da ga zamijeni. 
Na pitanje novinara, zbog čega je prelomio, Ljajić kaže: – Iskren da budem, postoji više razloga, a dva su ključna. Prvi je činjenica koju ste spomenuli, da sam još pre dvije godine to najavio i nekoliko puta poslije to ponovio. Kakav bi moj kredibilitet bio da to sad sve pogazim i kažem: “Puj pike, ne važi”. Ko bi meni onda više išta vjerovao – rekao je Ljajić. 
Naglasio je da su mnogi članovi njegove stranke njega uvjeravali da ostane ministar uprkos obećanju.
– Moje neučestvovanje u Vladi je rizik za stranku. Naravno da sam svjestan tog rizika, ali je bolje rizikovati, nego u potpunosti izgubiti kredibilitet na kojem smo mi u dobroj mjeri i gradili našu stranačku poziciju. Drugi razlog su učestale optužbe mojih političkih oponenata i ovdašnje opozicije da sam u svakoj vladi i da sam vječiti ministar. Dušebrižnici su čak izbrojali i broj dana koji sam proveo u Vladi. A ja sam jedan od rijetkih ministara koji je izašao iz Vlade a da nije otjeran, koji se odrekao ministarskog mjesta bez ikakve afere, i napustio poziciju uprkos nikad boljim rezultatima koje smo ostvarili na posljednjim izborima, posebno u Sandžaku. Svi ti kritičari svjesno zaboravljaju da sam ovoj u zemlji radio najteže poslove koje su drugi izbjegavali da rade, kao što su Hag, Kosovo, jug Srbije i nigdje suštinski nisam napravio nijednu veliku grešku. E pošto znaju da je tako, oni govore o broju dana u Vladi, a ne o rezultatima u tim vladama. Ispade da je glavni problem u zemlji što sam ja član skoro svih vlada od 2000. godine – kazao je, između ostalog, Rasim Ljajić.
Avaz