Nakon 2. februara bit će poznata sudbina nekada najveće bh. fabrike obuće

Stečaj u Fabrici obuće “Fortuna” u Gračanici, koji je pokrenut 2. novembra prošle godine, ulazi u treći mjesec. Mnoge stvari bit će poznatije 2. februara, za kada je zakazana sjednica Skupštine povjerilaca, kada će se donijeti odluka o daljnjoj sudbini nekada najveće fabrike obuće u Bosni i Hercegovini. Stečaj je pokrenut zbog naraslih obaveza prema Poreznoj upravi za neuplaćene poreze i doprinose.

Od 214 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, 110 ih je prijavljeno na Biro za zapošljavanje, gdje će primati naknadu od 330 KM mjesečno. Ostali su se vratili na posao u dvije novoformirane firme “Fortunato” i “Fortob”, koje su iznajmile prostor i opremu i u njima radi skoro 700 radnika.

Ove firme proizvode obuću za kupce “Pol Grin” iz Austrije te za kupce iz Italije i Francuske. Posla, dakle, ima.”Tako je, posla ima pa su ove firme putem lokalne radiostanice i na druge načine pozvale radnike da se jave na radna mjesta, da se s njima sklopi ugovor o djelu. Za sada ove firme rade dobro i primaju redovne plaće s uplaćenim doprinosima i porezima. Stojim na tome da obućarstvo u Gračanici, kao velika tradicija, treba da opstane”, kaže stečajni upravnik Muhamed Hadžić.

S druge strane, stariji radnici, koji su se našli na birou zazapošljavanje, strahuju zasvoju sudbinu. Pitaju se šta će biti s njima kada novčana naknada prestane, kako će otići u penziju kada im se duguju godine neuplaćenog doprinosa za PIO, a ima i invalida rada.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar