7.9 C
Kakanj
Nedjelja, 18 Aprila, 2021

Nakaš: Jugoslavija za mjesec dana imunizirala 18 miliona, a da je ova bila vlast…


On je za N1 odgovorio i na pitanje da li vjeruje u najavu Vlade FBiH da će nabaviti dva puta po 250.000 vakcina.
“Vjerovat ću kad ih nabave. Dok vakcine ne vidim na aerodromu, ne vjerujem im”, naveo je Nakaš.
Pojasnio je i da se nije vakcinisao, te da je pokušao preko Zavoda prijavit pet ili šest puta.
“Tako da nisam siguran da li sam se prijavio. Vjerujem da sam u prioritetnoj skupini kada bi krenula masovna vakcinacija”, rekao je Nakaš.
Govorio je i o antivakserskoj propagandi.
“Ima tu elemenata krivičnog djela. Međutim, ima i zamjerku zdravstvenim radnicima koji su dosta pasivni u promociji vakcine. Ako nema vakcine imam potreba govoriti o imunizaciji, da građani shvate da je to jedino rješene u borbi protiv pandemije. Zbog pasivnog odnosa doveli smo građane u situaciju da ih ‘osvajaju’ antivakseri. Vidite da je slično u Srbiji. Ova zemlja je nabavila veliki broj vakcina, ali mnogi građani odbijaju da se vakcinišu. Ljudima se svakodnevno treba servirati informacije o potrebi imunizacije”, poručio je Nakaš.
Govorio je i o masovnoj imunizaciji.
“Mislim da neće u onom obliku kako je kod djece. U bivšoj Jugoslaviji 1971. imunizirano je 18 milion građana za mjesec dana zbog pandemije variola vere. Da je situacija slična sadašnjoj, da je ova vlast bila u Jugoslavija, mislim da bi se epidemija variola vere proširila tako da bi cijela država bila karantin nekoliko godina”, zaključio je Nakaš.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO