Najviša brana u Americi puknut će u roku nekoliko sati! Vlasti promijenile ploču, naređena hitna evakuacija 188.000 ljudi!

Za oko 188 000 stanovnika nizvodno od najviše brane u SAD-u u blizini grada Orovillea u Sjevernoj Kaliforniji naređena je hitna evakuacija nakon što su vlasti izvijestile da bi preljev brane mogao popustiti zbog pukotina koje su se otvorile od silnog pritiska vode što se nakupila nakon obilnih padalina, piše BBC.

– Naređena je hitna evakuacija područja nizvodno od brane –  izvijestio je šerif okruga Butte County putem društvenih mreža, naglasivši više puta kako nije riječ o vježbi. Njegovu poruku građani su ozbiljno shvatili te su u stotinama automobila autocestom 99 otišli iz Orovillea, čima dalje od ugroženog područja.Kalifornijski Zavod za vodne resurse objavio je na Twitteru u nedjelju oko 16.30 (ponedjeljak 00.30 GMT) kako se predviđa da će brana popustiti u sljedećih nekoliko satim, prenosi Jutarnji.hr.

Inženjeri su još u četvrtak počeli ispuštati vodu iz akumulacijskog jezera uzvodno od brane, primijetivši da na njezinom preljevu nedostaju veliki komadi betona. Rupa koja je nastala na preljevu s vremenom se toliko proširila da vlasti očekuju skoro urušavanje, iako su još prije dva dana tvrdili da nema opasnosti.

K tome je razina vode u umjetnom jezeru, jednom od najvećih u Kalifirniji, došla praktički do vrha brane, a porasla je zbog jake kiša i snijega koji su uslijedili nakon nekoliko godina teške suše u Kaliforniji, prenosi Jutarnji.hr.

Kalifornijski guverner Jerry Brown je zbog poplava i klizanja tla od Savezne službe za izvanredna stanja zatražio proglašenje elementarne nepogode.Brana kod Orovillea, grada s oko 16 i pol tisuća stanovnika, visoka je 230 metara, a građena je od 1962. do 1968. godine i najviša je brana u SAD-u. Od glasovite Hooverove brane više je za 12 metara. Najbliži veliki grad od brane je San Francisco, udaljen 240 kilometara.

Možda vam se svidi

avatar