Najveći rizik od zaraze korona virusom: Doktori upozoravaju, ne idite na ova mjesta

Doktorica porodične prakse, Nea Vajas sa klinike Klivlend dodaje da bi za osobe koje su u rizičnoj grupi preporučila da se izoluju i izbjegavaju okupljališta bilo kakve vrste.

1. Javni toalet

1. Javni toalet

“Ako možete izbjeći ovaj prostor, uvijek je najbolja opcija radi bakterija i virusa koji se tamo mogu nalaziti, ali ako već morate ući unutra onda obratite pažnju koliko je čisto”, ističe dr. Vajas te dodaje:

“Ako moram koristiti javni WC onda jako dobro pazim koliko je čisto. Na izlasku dobro operem ruke, a to učinim i kad napustim prostoriju”.

2. Banka

Ako možete voditi poslovanja elektronskim putem, svakako to učinite i ne odlazite u banku jer je novac jedan od najprljavijih predmeta na svijetu i dokazano je da može na sebi nositi veliki broj bakterija i virusa. Iz tog je razloga najbolje koristiti kreditnu karticu kako bi se izbjegao rizik.

Dr. Vajas dodaje kako je potreban oprez ako koristite novčanice.

3. Mali restorani

Sigurno vam je navika bila da odlazite na ručak ili večeru u restoran, ali sad bi bilo OK razmisliti prije nego rezervišete sto u njemu. Iako ne postoje zabrane, treba provjeriti nose li konobari zaštitne maske.

4. Kafići

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply