Najteže pitanje na vozačkom ispitu na kojem padaju i najbolji

Da li znak stop ima “jaču zabranu” u odnosu na obrnuti trougao – pitanje je zbog kog mnogi padaju na teorijskom dijelu vozačkog ispita. Još je veći problem to što zbog te iste “nedoumice” na raskrsnici mnogi sa vozačkom dozvolom izazivaju teške nesreće sa poginulima i povrijeđenima.

“Ovo je najteže pitanje na vozačkom ispitu: Na ovom padaju i najbolji”, napisao je jedan tviteraš.

Najbrži, bolje reći najbrzopletiji je bio korisnik Twittera pod imenom “Dramadjo”, pošto je dao pogrešan odgovor.

“Pobogu, pa gledajte znake na raskrsnici! Plavom je ‘STOP’ – on ide zadnji! Žutom je ‘ukrštanje sa putem sa pravom prvenstva’ – mora da propusti crvenog! Crveni je u ulici sa pravom prvenstva – ide prvi. Tačka”, samouvjereno je napisao.

Dilemu je razriješio Damir Okanović upozoravajućom porukom.

“Među vozačima postoji jedan potpuno neosnovan i veoma opasan stav o međusobnom odnosu znaka ‘stop’ i ‘obrnuti trougao’. Ne postoji pravilo da ‘stop’ ima ‘jaču zabranu’ u odnosu na ‘obrnuti trougao’ pa zato vozači što imaju ‘stop’ prolaze poslednji. To je ozbiljna i opasna zabluda”, podvukao je Okanović na Twitteru.

Dakle, tačan odgovor je sljedeći: na priloženoj raskrsnici pravo prvenstva ima, najprije, crveni automobil, pa plavi koji ide pravo, a tek onda žuto vozilo koje skreće lijevo.

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar