Najslanije mjesto na svijetu: “Rajsko ogledalo” u kojem se zemlja i nebo spajaju

Sloj vode koji se tad nakupi pretvara ovu ravnu, bijelu površinu u rajsko ogledalo u kojem se savršeno vidi nebo, pa izgleda kao da se nebo i zemlja upravo na tom mjestu spajaju.

Ako mislite da je more najslanije mjesto na svijetu, pa… gotovo ste u pravu. Iako poprilično slano, postoje mjesta puno slanija od mora.

Iako vjerovatno najpoznatije i čak deset puta slanije od mora, Mrtvo more tek je na petome mjestu po slanoći. Smješteno na granici Jordana, Izraela i Palestine, Mrtvo more nije zapravo more, već jezero, no slana voda zbunjuje, pa se uvriježio naziv more. Duboko je 330 metara, a posljednjih godina njegova se površina smanjuje.

Ipak, najveća slana površina na svijetu nalazi se u Boliviji. Salar de Uyuni prostire se na više od 10 hiljada kvadratnih kilometara i jedna je od najvećih atrakcija te države, ali i cijele Južne Amerike. Ovo čudo smješteno u jugozapadnoj Boliviji ime je dobilo prema najbližem gradu Uyuniju, iz kojeg se turisti najčešće zapute u razgledavanje, piše punkufer.hr.

Najveće ogledalo na svijetu

Salar de Uyuni ima dva različita lica ovisno o dobu godine, a oba su zanimljiva na svoj način. U suhom periodu, od maja do novembra, temperature su niže i tlo se stvrdne, tako da posjetitelji mogu doći na područja nedostupna za vrijeme kišnog perioda. Od juna do augusta riječ je o visokoj turističkoj sezoni, pa su i izleti malo skuplji. Kišni period, od decembra do aprila, poseban je doživljaj jer posjetiteljima omogućuje da uživaju u prizoru koju oduzima dah. Sloj vode koji se tad nakupi pretvara ovu ravnu, bijelu površinu u rajsko ogledalo u kojem se savršeno vidi nebo, pa izgleda kao da se nebo i zemlja upravo na tom mjestu spajaju. To je prizor koji mnogi fotografi, profesionalni ili amaterski, žele uloviti.
Hotel u potpunosti izrađen od soli

Upravo u tom zanimljivom području, iz kojeg se crpe dva važna elementa sol i litij, nalazi se jedinstveni hotel izgrađen u potpunosti od soli. Blokovi soli korišteni su za izgradnju zidova, podova, pa čak i namještaja, a vlasnici hotela mole posjetitelje da ne ližu zidove. Naime, mnogi se upravo na taj način žele uvjeriti u neobičnost ovog hotela. Mnogi se blokovi zbog kišne sezone i propadanja mijenjaju prema potrebi, a vode brigu i o dijelovima poput utičnica koje sol „pojede“, pa ih moraju mijenjati. Kako se hotel nalazi na više od 3 hiljade metara nadmorske visine, velik je izazov kuhanje. No stručnjaci znaju da im treba više vremena, pa isprobajte neki od tradicionalnih recepata s kvinojom, jer to im je specijalnost.

Kako doći?

Da biste posjetili Salar de Uyunu, najprije se morate naći u gradiću Uyuni, tj. na njegovu glavnom trgu Plaza Arce i tamo odabrati neku od mnogobrojnih turističkih agencija koje u svojoj ponudi imaju i posjet carstvu soli. Moguće ih je rezervirati i online unaprijed. Budući da se ta slana pustinja nalazi blizu grada, možete otići na jednodnevni izlet, no postoje i višednevne ture. Riječ je o širokim, izolovanim prostranstvima, pa morate imati na umu da je u slučaju nepogodnih vremenskih uvjeta izlet najčešće odgođen ili izmijenjenog rasporeda. (Tuzlanski.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply