Najsigurniji na svijetu: Automobil u kojem niko nije poginuo već 16 godina

Volvo XC90 zvanično je najsigurniji automobil koji se prodaje u Velikoj Britaniji, s obzirom na to da od 2002, kada se pojavio na tržištu ove zemlje, u njemu nije smrtno stradala nijedna osoba u saobraćajnim nesrećama, prenosi B92.

Najveći SUV švedskog proizvođača pojavio se na tržištu prije 16 godina, a druga generacija stigla je 2015. godine. Od početka prodaje 2002. u Britaniji je kupcima isporučeno više od 50.000 primjeraka modela volvo XC90.

Prema rezultatima ispitivanja koje je objavila laboratorija Thatcham Research, to je najsigurniji automobil koji su da sada testirali, piše britanski Telegraf.

Navodi se da je jedan od razloga za tako dobar skor na polju sigurnosti – 16 godina bez poginulih osoba u XC90 – rano uvođenje elektronskih sistema asistencije, među kojima je i automatsko kočenje u slučaju opsanosti od sudara.

Thatcham Research ističe da je sada ovaj sistem standardni dio opreme na mnogim novim modelima automobila koje testiraju.

U toj laboratoriji smatraju ovu tehnologiju najvažnijom inovacijom kada je riječ o sigurnosti u vožnji još od uvođenja sigurnosnih pojaseva.

Podatak da je volvo XC90 proglašen za najsigurniji model na Ostrvu ne čudi, s obzirom da automobili švedskog proizvođača već decenijama imaju reputaciju izuzuzetno sigurnih vozila. Volvo je još 2008. postavio sebi cilj da, počevši od 2020. godine, nijedna osoba na svijetu više ne pogine u nekom od modela ove marke.

Leave A Reply