Najnovija facebook prevara: Obratiti pažnju na adresu stranice kojoj pristupate

Internet je prostor za mnoštvo prevara, izraženim najviše na društvenim mrežama. Jedna od klasičnih je phishing (pecanje), pokušaj da se dođe do osjetljivih informacija, poput username-a, password-a ili čak podataka sa kreditne kartice, uglavnom preko lažnog mail-a ili web stranice. Ukoliko korisnik ne obrati pažnju na samu adresu stranice, a koja vodi do malicioznog sajta, dolazi do preuzimanja korisnikovih podataka, navode iz eKreative.

Međutim, kao i sve na internetu, i ove lažne poruke postaju sve bolji i prefinjenije. Phishing se danas uglavnom plasira preko raznoraznih Facebook stranica, eventova i viralnih share-ova, putem kojih se kroz zanimljiv sadržaj nešto obećava (Ko ti gleda profil, Osvojite iPhone). Korisnici koji žele da pogledaju dati sadržaj moraju da ostave svoj email i lozinku tj. ponovo da se uloguju na Facebook nalog preko falsifikovane stranice za login. Na taj način server na kome je formirana lažna stranica će sačuvati podatke korisnika, a što predstavlja phishing odnosno krađu podataka neke osobe. Jedan od posljednjih phishing-a koji se pojavio na Facebook-u izgleda ovako:

facebook-phishing-1-768x728

Prvi jasan znak da ovo nije prava poruka na koji je ukazao Ivan Bildi jeste slovo u nazivu stranice koje je, da kažemo, pojačano.

Na drugi, možda još očigledniji, kada ste posljednji put dobili poruku od Facebook-a? Nikad. Zato što Facebook ne šalje poruke svojim korisnicima.

Phishing stranica se najbolje prepoznaje prilikom logovanja na Facebook. Obratite pažnju na adresu sajta koja mora da bude https://www.facebook.com ili https://www.facebook.com/login. Ukoliko nije jedna od ove dvije adrese, u pitanju je lažna Facebook stranica i nipošto  nemojte na njoj ostavljati vaše login podatke. Također, ukoliko postoji uslov da se ulogujete ponovo na Facebook, a bili ste već prijavljeni, situacija upućuje na phishing stranicu.

Kako se zaštititi od ove pojave ? Iz eKreative navode da su otvoreni za upite o ovom problemu.

 

Možda vam se svidi

avatar