Najmasovniji štrajk u Francskoj otkazani letovi, metroi ne rade, demonstranti uništavali nadzorne kamere

Nisu u potpunosti funkcionirale škole, bolnice i javni prijevoz. U bolnicama je zabilježen nedostatak osoblja, piše BBC.

– Otkazano je oko 90 posto brzih vozova, dok su mnoge aviokompanije obustavile letove – saopćili su SNCF, francuske željeznice.

Čak 9 od 16 metro linija u Parizu bilo je zatvoreno, a ostale su imale ograničene usluge.

Na glavnim cestama u Parizu jutros su zabilježene gužve u saobraćaju. Veliki broj građana odlučio se za bicikle i električne skutere, nastojeći izbjeći haos koji je nastao zbog štrajka.

Prvog dana na protestima je bilo najmanje 800.000 ljudi, a u nekoliko gradova došlo je i do sukoba između demonstranata i policije.

Proteklih godina najmasovniji štrajk u Francuskoj organizirali su sindikati nezadovoljni planovima bodovima u penzionom sistemu koje je predlagao Makron.

Jučer je tokom protesta došlo do nasilja, odnosno sukoba između demonstranata i policije kada su na pariskom trgu Republike demonstranti premazani crnom bojom počeli paliti razne predmete, poput kanti za smeće, i bacati cigle. Potom je policija odgovorila, i to upotrebom suzavca.

Demonstranti su zapalili i jednu prikolicu i uništavali nadzorne kamere. Policija je na ispitivanje privela najmanje 87 osoba,piše Avaz

Možda vam se svidi

Leave A Reply