Najmanje zarađuju ugostitelji, prosječno poljoprivrednici, najviše energetski sektor

Najbolju platu u Bosni i Hercegovini imat ćete ako se bavite proizvodnjom ili distribucijom električnom energijom ili plinom. Prosječna plata u ovom sektoru za mjesec maj ove godine iznosila je 1.597 KM

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku prosječna mjesečna plata u Federaciji za mjesec maj iznosila je 835 KM, a ona najviša bila je upravo u sektoru proizvodnje i distribucije električnom energijom i plinom.

Najmanje zarađuju radnici koji se bave poslovima hotelijerstva i ugostiteljstva. Prosječna mjesečna plata u maju u ovoj oblasti iznosila je svega 520 KM.

Istraživanje je obuhvatilo pravne osobe svih oblika vlasništva, tijela državne vlasti svih nivoa, ustanove i druge organizacije. Nisu uračunate plate u obrtu i slobodnim profesijama. Istraživanja su obuhvatila isplaćene neto i bruto plate zaposlenih koji imaju zasnovan radni odnos, bez obzira na vrstu radnog odnosa i trajanja radnog vremena.

Na osnovu ovih istraživanja može se zaključiti da najveće plate imaju oni koji se bave proizvodnjom ili distribucijom električnom energijom ili plinom, iza njih su radnici u finansijskim djelatnostima i oni koji rade u osiguravajućim kućama, zatim uposleni u sektoru telekomunikacija. Prosječna plata radnika u sektoru telekomunikacija za maj ove godine iznosila je 1.233 KM.

Srednja mjesečna primanja imaju radnici koji se bave poljoprivredom, prevozom, prosvjetni radnici… Prosječna plata u sektoru poljoprivrede u maju je iznosila 805 KM.

Najmanje plate u Federaciji imaju građevinski radnici, hotelijeri, ugostitelji, trgovci… Najmanje isplaćena prosječna plata u maju ove godine iznosile su 520 KM, i odnosi se upravo na radnike iz sektora ugostiteljstva i hotelijerstva, piše Patria.

(Agencija NAP)

Možda vam se svidi

Comments are closed.