Najmanja beba na svijetu preživjela operaciju srca

Dječak iz Indije prerano se rodio te mu unutrašnji organi nisu bili razvijeni. Aorta i plućna arterija se nisu razdvojile ni nakon terapije lijekovima, pa se moralo ići na operaciju visokog rizika.

Dječak iz Indije, težak tek nešto više od 500 grama, postao je najmanja beba na svijetu kojoj je uspješno operisano srce. Rodio se u 28. sedmici trudnoće, u indijskom gradu Udaipuru, te još nema ime. Oči su mu bile zatvorene, pluća nerazvijena, a koža kao od pergamenta, piše Dail Mail.

Usprkos svemu, tim ljekara dviju bolnica i Medicinskog univerziteta složenu i visokorizičnu operaciju obavili su uspješno. Razdvojili su aortu i plućnu arteriju.

– Obično ostaju povezani sve dok je dijete u majčinoj utrobi, nakon porođaja se automatski razdvoje. Ako do tog ne dođe, pristupa se terapiji lijekovima. U ovom slučaju beba nije reagovala na lijekove, pa se moralo pristupiti zahvatu – rekao je pedijatar Sunil Jangid, koji je učestvovao u zahvatu. Beba je veoma mala i krhka, kažu iz ljekarskog tima, pa je operacija bila iznimno teška.

– Imao je samo 470 grama kad se rodio. Bio je velik kao dlan. To je jako riskantna operacija za obaviti, pogotovo zato što organi još uvijek nisu razvijeni – kazao je hirurg Sanjaj Gandhi. Kirurzi su na operaciji koristili minijaturne instrumente. Prava je čudo da je beba preživjela, kažu, i svi su zbog toga presretni. Najsretniji su roditelji koji su bebu začeli umjetnom oplodnjom.

– On je tako hrabar, preživio je iako je tako malen. Naše molitve su uslišene – rekao je otac S.P. Jain.

Možda vam se svidi

Leave A Reply