Najhladnija cesta na svijetu čuva mračnu tajnu iz prošlosti

Ledena cesta vijuga prekrasnim, ali ledenim krajolikom kristalno čistih rijeka i šuma koje ulijevaju strahopoštovanje…

Ruska Kolima rekorderka je po broju stepeni ispod nule. Cesta dugačka 2000 kilometara koja putuje ruskim istokom najhladnija je autocesta na svijetu, gdje temperature ponekad padaju i na minus 67 stepeni, piše punkufer.hr.

Vijuga prekrasnim, ali ledenim krajolikom kristalno čistih rijeka i nezaboravnih šuma. Jedna je od najsurovijih i najopasnijih u Rusiji.

Dio puta od Magadana do Jakutska naziva se Put kostiju zbog jezive prošlosti koju skriva. Taj je dio ceste sagrađen na kostima zatvorenika gulaga, zbog čega je i dobio zlokobni nadimak.

Poluotok Kolima u Sovjetskom Savezu bio je poznat po nalazištima zlata, a uskoro je niknuo i grad Magadan.

Maska žalosti koja i dalje ondje stoji podsjeća na nesretne zatvorenike koji su bili primorani kopati u neljudskim uslovima.

U logore gulaga slani su kriminalci i politički zatvorenici, a prema procjenama smatra se da je najmanje 18 miliona ljudi osuđeno na zatvor i izrabljivanje kroz prisilni rad. Osuđivani su oni koji su počinili kaznena djela poput ubistava ili pljačke, ali i mizernih zločina poput neopravdanog izostanka s posla, uzimanja hrane s radnog mjesta kako bi nahranili vlastito dijete.

Put kostiju građen je po ekstremno niskim temperaturama, a ondje su svoje živote ostavili deseci hiljada ljudi. Nakon što su u tridesetim godinama prošlog stoljeća mostovi prestali odolijevati vremenu i surovoj prirodi, cesta se prestala koristiti. (Tuzlanski.ba)

Možda vam se svidi

avatar