Najčešće greške koje remete dobru probavu

Bez zdrave probave nema ni zdravog organizma jer sve tjelesne funkcije zavise od hranjivih tvari koje stižu iz probavnog trakta. Ne radi li on kako treba, to se može odraziti i na svim drugim organima. Jer ono si što i kako jedeš.

Prebrzo jedete
Ovo je jedna od češćih grešaka prilikom unosa hrane. Hranu je nužno dobro prožvakati, jer na ovaj način probavni sistem ne mora raditi pod dvostrukim naporom da nešto razgradi.

Prebrzo jedete
Ovo je jedna od češćih grešaka prilikom unosa hrane. Hranu je nužno dobro prožvakati, jer na ovaj način probavni sistem ne mora raditi pod dvostrukim naporom da nešto razgradi.

Pijete tekućinu uz obrok
Ako tokom obroka pijete tekućinu, razvodnjavate kiseline koje razgrađuju hranu.

Ne razmišljate što jedete, posebno pod stresom
Hrana koju obično ne bismo jeli, ili je ne bismo jeli u tolikim količinama, poput čokolade, završi u našem probavnom sistemu najčešće kad smo pod stresom.

Jedete kasno navečer
Kad dan prelazi u večer, tjelesne funkcije se usporavaju, a to uključuje i probavni sistem. Zato je važno ne jesti, posebno ne obilnije, nakon 19 sati.

Premalo enzima
Enzimi služe kao katalizatori, dakle oni ubrzavaju hemijske reakcije, pa i one koje se odvijaju tokom probavljanja hrane. Kad bi vaše tijelo ostalo bez enzima, (a riječ je o jednoj posebnoj vrsti proteina), vjerovatno biste ubrzo umrli od gladi jer bi vam trebalo 50 godina da probavite obični ručak – objašnjavaju nutricionisti.

Jednolična ishrana siromašna važnim hranjivim tvarima
Ishrana mora biti raznovrsna, šarolika (doslovno treba jesti hranu različitih boja) i u obliku što bliže onome u prirodi. I nedostatak samo jednog minerala ili vitamina može ometati probavni proces. na primjer, željezo je dio mnogih enzima koji pomažu razgraditi i probaviti hranu, te posreduju u mnogim ćelijskim aktivnostima.

Unosite premale količine tekućine
Ne trebate piti tokom jela, ali prije ili nešto nakon obroka tekućinu trebate redovno unositi. To će olakšati probavu.

Nerazumno koristite antibiotike
U probavnom traktu nalazi se mnoštvo vrlo korisnih bakterija koje čuvaju zdravlje uništavajući mnoge opasne uljeze, pospješujući razgradnju hrane i sudjelujući u stvaranju važnih vitamina. Mi im zauzvrat dajemo hranu i osiguravamo dobre uvjete za život. Ako ih bombardiramo antibioticima, poremetit ćemo i probavu. Konzultirajte se stoga s liječnikom i nikad ih ne uzimajte na svoju ruku.

Pušite
Mislite da pušenje nema veze s probavom. Kad bi mogli izdvojiti naviku koja izuzetno loše djeluje na želudac, mnogi liječnici bi prstom odmah ukazali na cigaretu. Pušenje opasno ugrožava zdravlje želučane sluznice.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar