Najava: Povodom Dana Povelje Kulina bana u Muzeju Kaknja izložba pečata i žigova

Muzej Kaknja koji djeluje u okviru Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj, a čiji je osnivač i finansijer Općina Kakanj, organizira, u saradnji sa Arhivom Bosne i Hercegovine, izložbu pod nazivom „Iz zbirke matrica i pečata Arhiva BiH“. Povod za organiziranje izložbe je obilježavanje Dana Povelje Kulina bana.

Otvaranje izložbe bit će upriličeno u ponedjeljak 28. augusta 2017. godine u Muzeju Kaknja, sa početkom u 18:00 sati.

Arhiv Bosne i Hercegovine posjeduje jedinstvenu kolekciju matrica najviših organa zaknodavne i izvršne sudske vlasti, oblasnih okružnih organa, ministarstava, komiteta, savjeta, sekretarijata, narodnih odbora i uprava…

Cilj izložbe jeste da se izlože različite izvorne forme pečata i žigova ili matrica  kojima se očituju ljepote pečatoslovlja jer je svaki pečat i žig na svoj način svjedok nenadmašive važnosti kroz historiju.

“Nakon što je ova izložba  doživjela izniman uspjeh, čast nam je da našoj lokalnoj javnosti po prvi put predstavimo ovu jedinstvenu izložbu. Pozivamo sve zainteresirane da posjete izložbu koja će biti otvorena i dostupna za javnost do 28.9.2017. godine”, saopšteno je iz Muzeja Kaknja.

Kulinova povelja nosi tačan datum svoga postanka – napisana je 29. augusta 1189. godine na pergamentu. To je prvi i najstariji pravni dokument u cijelome (južno)slavenskom svijetu koji je pisan na papiru sa posebnim jezičnoizražajnim i kulturnohistorijskim vrijednostima.

Možda vam se svidi

Leave A Reply