Naila i Armin Mustedanović: "Naš novi dom smo pronašli u Kini"

Naila Mustedanović, mlada i lijepa supruga uspješnog bh odbojkaša, Armina Mustedanovića, je skromna i elegantna žena, čija je nekadašnja okupacija bila moda i mankenstvo. Naila je odnedavno, zajedno sa dvije najveće ljubavi svog života, suprugom Arminom i sinom Danijem, otputovala put snova i izazova, u daleku i za Evropljane izazovnu Narodnu Republiku Kinu. O životu na “žutom kontinentu”, kulturološkom šoku jedne Bosanke i uspjesima male, sretne porodice, Naila je podijelila sa nama, čitateljima portala lounge.ba! Dobro otvorite oči i uši, ko zna kakvi vas životni putevi sutra čekaju!

Kako je došlo do tvog odlaska u Kinu?

Za preseljenje u Kinu je krivac moj suprug Armin, koji se već duži niz godina profesionalno bavi odbojkom. Iskrena da budem, nije me mnogo iznenadila ponuda za Armina, koja je stigla od strane velikog Beijinskog odbojkaškog kluba. Zahavljujući Arminu, prethodno smo živjeli u prelijepoj Ankari, glavnom gradu Turske, kao i Istanbulu, koji za moja poimanja, najljepši grad na svijetu. Sada smo u Pekingu, glavnom gradu Kine, a ko zna gdje ćemo sutra osvanuti.

1919342_1242543981342_6539305_n

 Opiši nam jedan radni dan u Kini?

Dan počinjemo veoma rano, te za buđenje nije potrebno podešavati alarm, jer tu je naš sin Dani, koji budi sve u kući, pa i u okolini svojim plačem. Nakon jutarnje rutine i gužve u kupatilu, slijedi ritual ispijanja kafe i doručkovanja, nakon čega se Armin već sprema za prvi jutarnji trening koji počinje u devet sati. Arminove obaveze i treninzi u klubu traju do četiri sata poslije podne. Za to vrijeme Dani i ja obično radimo druge aktivnosti, kao što je obilazak shopping centra u sklopu zgrade u kojoj živimo. Tek u sedam sati poslije podne moj suprug se vraća sa treninga i onda imamo svoje rituale opuštanja.

10393793_10205132116520152_9048007507627897616_n

 Da li si doživjela neki vid kulturološkog šoka kada si se prvi pur susrela sa Pekingom?

Peking je ogroman grad koji za sebe ima bogatu historiju, samim tim i mnogo turističkih mjesta. Danas Peking ima populaciju od dvadeset miliona stanovnika, koja svakodnevno raste. Svako ko se prvi put susreće sa takvim vidom kulture, mora da izrazi iznenađenje, ali s obzirom da smo prije Pekinga živjeli u Ankari, koja je također velika, kao i Istanbulu, Peking mi ne predstavlja bauk, već sam se naviknula.

 Koliko se tvoj život promijenio od kako si postala majka?

Dvadeset i prvi april tekuće godine, je dan Danijevog rođenja, i dan koji mi je promijenio život, u pozitivnom smislu. Od tada ništa više nije isto. Sada sam mnogo odgovornija osoba, shvatam kolika je velika uloga majke u životu djeteta. Mogu reći da uživam u toj ulozi, koja je teška a samim tim i lagana. Gledjući dijete kako raste svakim danom, teškoća prelazi u radost.

1780782_10204889781101918_7456540299141529292_n

 Opiši nam jedno Kinesko jelo?

Jelo koje je već servirano na stol ima čudan miris i izgled, pomiješano je sa raznim začinima, većinom sadrži dosta povrća. Jelo je uglavnom ljuto, te se dosta puta može osjetiti neodređen okus, mješavina slatkog i slanog, mesa i voća, dok su štapići sa kojima izvrsno rukujem šlag na tortu. (Smijeh)

 Da li tvoja porodica konzumira bosansku, narodnu kuhinju ili ste se prilagodili kineskoj kulturi?

Kao što sam već pomenula u prethodnom odgovoru, kineska jela jako su čudna za ljude sa našeg podnevlja, sto ga nam ne preostaje ništa drugo, nego da kuhamo.

 Kakav je doživljaj shoppinga u Kini?

Što se tiče shoppinga, imam jako mnogo vremena da obiđem gotovo sve što je u ponudi u velikim centrima. Živimo u dijelu Pekinga gdje je sve preplavljeno velikim trgovinskim centrima, tako da maksimalno uživam u svojim omiljenim brendovima kao što su “Vero moda”, “Zara”, “H&M”, “Miss sixty”, “Only” i druge.

 Šta bi preporučila ženama koje su za ime ljubavi spremne otputovati i ući u neki novi, njima nepoznat svijet?

Ja sam za ime ljubavi otputovala u nepoznat svijet, koji ti kasnije priraste srcu, jer svakim vraćanjem u Bosnu, mi se budi želja za još više putovanja, tako da bi svakoj ženi preporučila isto, ako iskreno voli svog životnog pratioca.

10613127_10204903851543691_6240840999744753611_n

Razgovarala: Dijana Hercegovac/lounge.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.