Nagrađena inovacija bh. inovatora: Zbog čega je ova udica “revolucionarna”

Sa tri zlatne, tri srebrene i jednom bronzanom medaljom, od ukupno osam predstavljenih inovacija, bh. inovatori su se uspješno vratili na ženevski Salon inovacija. Generalni sekretar Asocijacije inovatora BiH i direktor Svjetske federacije inovatorskih organizacija Husein Hujić i Mato Bilić, inovator koji je osvojio srebrenu medalju, govorili su o svojim iskustvima iz Ženeve, objavila je N1.

Dodao je da se niko “ne otima” za inovacije.”Inovacije su najveći rizik za ulaganje. Oni koji proizvode novac će vam to potvrditi”.Ni država ne podržava inovatore, podsjeća generalni sekretar Asocijacije inovatora BiH, ali to nije najveći problem…”Bitnije je da država prvo podržava istraživanje i razvoj, a onda je tek bitan odnos prema inovatorima”.

Mediji bi mogli imati veliku ulogu u popularizaciji, ali i podršci inovatorima.”Jedan od načina pružanja podrške inovatorima je i ovako, kada nas pozovete da gostujemo u nekoj emisiji”.Asocijacije inovatora BiH se bori da motiviše mlade kako bi i sami jednog dana postali inovatori.”Na svim izložbama na kojima učestvujemo mi također izložimo 3-5 inovacija naših osnovaca, dakle motiviramo naše mlade da se bave inovacijom. Također smo ponudili neke projekte školama kako motivisati mlade da se bave inovacijom”.Na kraju gostovanja u Novom danu Mate Bilić je objasnio zašto je njegova udica tako “revolucionarna” pa je dobila srebrenu medalju u Ženevi. “Moja udica se razlikuje od klasične jer ima bolju stabilnost samog mamca. Također, mojom udicom je izbjegnuta mogućnost da se riba povredi tokom hvatanja”.

(Izvor: N1)

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar