Nafta jeftinija, dolar jači

Cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, u svjetlu snažnog dolara i zabrinutosti oko rasta zaliha nafte u SAD, navode analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u aprilu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 11 centi na 49,50 dolara, dok je nafta tipa “brent” za aprilsku isporuku u Londonu pojeftinila 33 centa na 59,40 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI je u petak oslabio 1,15 dolara, a “brent” 75 centi, nakon što je izvještaj o snažnom zapošljavanju u najvećoj svjetskoj privredi doveo do jačanja dolara.

“Kako dolar jača, tražnja nafte će padati i teško je predvidjeti njen skoriji rast”, navodi analitičar sidnejske firme Fet profits Dejvid Lenoks.

Uprkos oštroj zimi, u najvećoj svjetskoj ekonomiji je u februaru otvoreno 295.000 novih radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je pala na 5,5 odsto, što je najniži nivo od maja 2008.

Snažan dolar čini naftu skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što dovodi do pada tražnje, a time i cijena.

Američko Ministarstvo energetike je prošle nedelje saopštilo da su komercijalne zalihe nafte uvećane 10,3 miliona barela u nedelji zaključno sa 27. februarom. Cijene nafte su od juna prošle do kraja januara ove godine pale oko 60 odsto zbog obilnih zaliha tog energenta u svijetu, slabosti globalne ekonomije i snažnog dolara.

Možda vam se svidi

Comments are closed.