JP Vodokom danas je na lokalitetu Gradske deponije Bare, predstavilo višenamjensko vozilo za potrebe sistemskog upravljanja komunalnim otpadom. Vozilo je nabavljeno u okviru projekta problema prikupljanja, selekcije i zbrinjavanja komunalnog otpada u Kaknju, koji će svojom primjenom obuhvatiti novih pet mjesnih zajednica !!!

Nabavku višenamjenskog vozila koje će se koristiti za sistematsko upravljanje komunalnim otpadom u vrijednosti 188.000 KM, kojeg je odobrilo općinsko vijeće na prijedflog općinskog načelnika, dato je na korištenje JP Vodokom Kakanj, a prezentacija istog upriličena na gradskoj deponiji Bare. Vozilo sa dodatnom mehanizacijom je nabavljeno u okviru projekta rješenja prikupljanja, selekcije i zbrinjavanja komunalnog otpada koji predviđa koncept upravljanja komunalnim otpadom u tri faze. Prva faza podrazumjeva nabavku potrebne opreme (kontejnera, košarica i transportnih vozila) te uključivanju preostalih MZ-ca u pomenuti sistem integralnog upravljanja.

Vozilo je plaćeno iz sredstava općinskog budžeta, I to je jedan od planiranih vozila. Načelnik općine Kakanj Nermin Mandra kaže kako je neophodno iz dana u dan podizati na veći nivo svih komunalne usluge, kako bi se približili europskim standardima, a da bi se to postiglo neophodno je ulagati u nabavku nove opreme I mehanizacije.

[doptg id=116]

Nabavkom ovog višenamjesnkog vozila za potrebesistema integralnog prikupljanja otpadom će biti uključeno ukupno 27 mjesnih zajednica. Do kraja godine ili početkom sljedeće se očekuje drugo namjensko vozilo čime bi se kompletan teritorij Općine Kakanj pokrio sistemom integralnog upravljanja otpadom.   Do 2018. godine po trenutno važećim zakonskim propisima sve općine u BiH morat će biti uključene u rad regionalnih deponija u BiH. Zajedničkom saradnjom i naporima svih relevantnih obveznika, VODOKOM-a, Općine Kakanj, Vijeća, te viših nivoa vlasti u korist, prije svega, građana u dogledno vrijeme sigurno će se pronaći optimalna rješenja.

kakanj-x

 

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram