Nabavimo protezu majci koja je na porodu ostala bez noge

Dobivši gotovo nemoguću bitku za život, Dani i njegova majka Mela Bajrambašić postali su pravi heroji. Ljekari u Bosni i Hercegovini još su čudu kako su nakon puknuća aorte kod majke, teškog poroda, a potom amputacije noge i zahtjevne operacije, oboje preživjeli, iako su za to imali minimalne šanse.

Kada smo Melu i Danija posjetili u njihovom domu u Sarajevu, ni po čemu se nije moglo primijetiti da su za dlaku izbjegli smrt i da je majka ostala bez noge. Melinu životnu tragediju i gubitak noge nadomjestila je ljubav prema Daniju, zahvaljujući kojoj danas ima nadljudsku snagu da već hoda uz pomoć hodalice, presvlači i hrani dijete, obavlja kućanske poslove.

Medicinski fenomen

– Doktori kažu da sam medicinski fenomen. Ne znaju kako sam uopšte iznijela trudnoću, a kamoli preživjela. Dani je mene spasio, ja njega – priča nam Mela dok u zagrljaju drži bebu, prisjećajući se kako se sve odvilo.

– Bila sam u devetom mjesecu trudnoće i otišla sam na redovni pregled. Sve je bilo uredu, kad mi je odjednom počela trnuti noga, počela sam se gubiti i osjetila sam jak bol u grudima. Pukla je aorta, a ja sam mislila da je srčani udar i osjetila sam da mi je noga otkazala – prisjeća se, dodajući da su je ljekari odmah stavili na operacijski sto, jer su odlučili da na carski rez porode bebu.

Sjeća se da se “doktor počeo hvatati za glavu, a da su sestre bile u šoku“.

– Aorta se rasprsnula i sve otrovne stvari su krenule na bebu. Sreća, brzo su izvadili bebu, a mene su prebacili u drugu kliniku. Svi su plakali oko mene kada sam se probudila. Rekli su mi da mi odmah moraju amputirati nogu i da su mi šanse za preživjeti 0,1 posto, ali da će oni sve uraditi da me spase. Ja sam samo pitala jel mi živa beba, a doktor mi je pokazao njenu sliku. Kada sam je vidjela rekla sam samo: ‘dajte mi papire da potpišem, ja ću sve preživjeti, sve radite šta trebate, koje god amputacije, operacije, ali ja ću preživjeti’…I preživjela sam – priča danas kroz smijeh hrabra majka.

Ljekari su joj potvrdili da slučaj poput njenog nigdje na svijetu nije zabilježen. Operacija srca je trajala 10, amputacija noge pet sati. U vještačkoj komi je bila 24 sata, a iako su joj prognozirali 15 dana intenzivne njege, Mela je tu bila samo pet, a za 15 dana bila je kući.

– Čim sam se probudila tražila sam hodalicu. Doktori su bili iznenađeni, jer kažu da se nijedan pacijent nije usudio odmah da hoda. Ja sam rekla da ne želim da moju bebu presvlače drugi. Moram ja. To je majčinski instikt – govori Mela, koja na sve što se desilo već gleda kroz humor i u svemu traži razloga za smijeh.

Pijanistica i profesorica na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, pored toga što svira klavir, uvijek je bila aktivna, i živjela “sto na sat“. Nažalost, danas joj izlazak iz stana na četvrtom spratu zgrade bez lifta, predstavlja problem.

– Čovjeku se život promijeni za pet minuta. Ja sam uvijek bila previše aktivna, radila sam sto stvari odjednom, bila sam samostalna i pomagala drugima. Sada mi je teško boriti se s tim da ne mogu sve to – kaže Mela, kojoj ljubav i pomoć ovih dana pružaju prijatelji i porodica.

Možda vam se svidi

Leave A Reply