Na tržištu uskoro gume koje je nemoguće probušiti (Video)

Prošlo je 15 godina otkako je Michelin počeo raditi na revolucionarnoj konstrukciji “bezzračne” automobilske gume koju je nemoguće probušiti. U međuvremenu, i druge kompanije su krenule u razvoj nove vrste gume. Širom svijeta pojavili su se različiti prototipovi, a nova tehnologija našla je primjenu na vojnom ATV vozilu Polaris.

Konačno, i Michelin je pokrenuo serijsku proizvodnju, a jedno od prvih vozila koje je opremljeno specijalnim X Tweel gumama je John Deere Z950 kosilica za travu.

Uskoro će se X Tweel gume naći i na drugim, odabranim gospodarskim vozilima. Za razlliku od standarnih pneumatika koji su u upotrebi duže od jednog stoljeća i koji sadrže zrak pod pritiskom, X Tweel predstavlja kombinaciju fleksibilnih krakova od poliuretana, čelično-gumene vanjske kontaktne površine i metalno središte.

Sila pritiska vozila na površinu prenosi se na savitljive poliuretanske krakove, pa se guma može prilagoditi neravninama i izbočinama na cesti zbog čega je idealna za terensku vožnju. John Deer jedna je od prvih kompanija koja je počela koristiti X Tweel gume. Ovaj proizvođač kaže da X Tweel traju 2-3 puta duže od klasičnih guma koje su ranije koristili.

Međutim, ova vrsta guma za sada se može koristiti samo na vozilima koja se kreću malim brzinama, jer su pri većim brzinama “bezzračne” gume previše bučne zbog vibracija koje stvaraju, prenio je “B92“.

Zato je njihova upotreba trenutno ograničena na vozila poput kosilica za travu, malih traktora, vozila koja se koriste u građevinarstvu, vozila za golf terene. Ipak, u kompaniji Michelin nadaju se da će jednog dana razviti Tweel gume koje će se moći koristiti i na putničkim automobilima.

Možda vam se svidi

Comments are closed.